Hackerii nu stau degeaba: ce se întâmplă în companii, cât de des au parte de atacuri cibernetice

de: Iulia Kelt
12 04. 2023

Conform unui studiu realizat de Deloitte 2023 Global Future of Cyber, nouă din zece companii au avut parte, anul trecut, de cel puțin o breșă de securitate.

Vorbim, în acest caz, de atacuri de tip phishing, malware și ransomware, iar companiile cel mai frecvent țintite sunt cele care nu au dat dovadă de maturitate, în ceea ce privește implementarea unor măsuri sporite de securitate.

„În contextul acestor incidente, perturbarea operațională (58%) este principalul impact resimțit de organizații, urmată de pierderea veniturilor, a încrederii clienților și de impactul negativ asupra mărcii, 56% dintre respondenți menționând că au avut parte de astfel de efecte într-o măsură moderată sau mare”, a scris inițiatorul studiului în fapt, în comunicatul de presă, conform economedia.ro.

„Amenințările cibernetice devin din ce în ce mai complexe în fiecare an și variază de la atacuri de tip ransomware, considerate în continuare una dintre principalele amenințări, potrivit agenției UE pentru securitate cibernetică ENISA, malware și atacuri care vizează lanțurile de aprovizionare, până la amenințări de tip social engineering”, s-a punctat.

Administrația publică nu face excepție de la regulă

Domeniile care se arată cel mai afectate  fac parte administrația publică și instituțiile guvernamentale, furnizorii de servicii digitale, serviciile financiare, dar și oamenii de rând.

„Organizațiile cresc investițiile pentru a deveni mai mature din punctul de vedere al securității cibernetice, o tendință vizibilă și în țara noastră și care se estimează că va continua.

Dar investițiile trebuie să fie însoțite de eforturi pentru construirea unei culturi adecvate în interiorul organizațiilor prin acțiuni de conștientizare și comunicare a măsurilor de securitate cibernetică, prin planificarea unei strategii de apărare în domeniul cibernetic și prin acțiuni de retenție a specialiștilor din domeniu”, a spus, la rândul său, Andrei Ionescu, partener coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România, de asemenea lider al practicii locale de securitate cibernetică.

În concluzie, este foarte important ca organizațiile și companiile să investească mai mult în securitate, de vreme ce hackerii nu stau degeaba, iar omiterea măsurilor de protecție ar putea să coste destul de scump.