21 feb. 2023 | 13:12

Cum știi dacă îți citește și altcineva mesajele: ce spun experții despre hackeri, care sunt semnele clare că ești spionat

ACTUALITATE
Cum știi dacă îți citește și altcineva mesajele: ce spun experții despre hackeri, care sunt semnele clare că ești spionat

De la e-mail la servicii bancare, smartphone-urile noastre sunt centrul principal al vieții noastre online. Nu e de mirare că smartphone-urile rivalizează cu computerele, ca ținte comune pentru hackerii online. Și, în ciuda eforturilor Google și Apple, malware-ul mobil continuă să aterizeze în magazinele oficiale de aplicații.

Există trei tipuri principale de amenințări cu care se confruntă utilizatorii de dispozitive mobile: aplicații malware, adware și spyware. Potrivit raportului McAfee 2022 privind amenințările mobile, aplicațiile malware mobile se maschează în principal ca hack-uri de jocuri, criptominări și aplicații de mesagerie pentru a colecta conectări la cont, pentru a percepe taxe pentru servicii false și pentru a înscrie utilizatorii pentru servicii text premium.

Așa știi dacă cineva îți citește mesajele

În raportul privind starea programelor malware din 2022, MalwareBytes a raportat o creștere a programelor adware agresive – reclame care apar în notificări, ecranul de blocare și în ferestre pop-up – și subliniază faptul că programele malware preinstalate pe dispozitivele Android ieftine continuă să fie o problemă serioasă.

Nu ești sigur că telefonul tău a fost piratat? Conform declarațiilor lui Keatron Evans, consilier principal de securitate pentru Infosec Institute, lui Sachin Puri, vicepreședinte de marketing la McAfee și Jakub Vavra, analist pentru amenințări la Avast, acestea sunt semnele principale că telefonul tău a fost hăckuit: scăderea vizibilă a duratei de viață a bateriei și performanță lentă a telefonului tău.

Primul gest pe care poți să-l faci pentru a vedea dacă cineva ți-a spart telefonul este verificarea istoricului de navigare. De asemenea, smartphone-ul tău devine din ce în ce mai fierbinte când nu îl folosești sau nu îl încarci. Mai mult, observi o utilizare mare de date.

Un alt semn al unui telefon compromis sunt apelurile de ieșire sau mesaje text pe care nu le-ai trimis. În plus, un alt semn al unui hacker în telefonul tău e reprezentat de ferestrele pop-up și aplicațiile misterioase.

Așadar, fii atent la aceste semne și ia măsurile potrivite de securitate.