Festivalurile ar putea revitaliza turismul românesc. Traian Bădulescu: „Litoralul nostru a căpătat o imagine de riviera distracției”. Ce trebuie să învățăm de la bulgari

de: Denisa Dudescu
04 05. 2023

Stațiunea Costinești a adunat cel mai mare număr de turiști în vacanță prelungită de 1 mai, fiind o adevărată surpriză inclusiv pentru operatorii economici. Motivul? un festival de muzică la care au participat și artiști internaționali. Astfel de festivaluri ar putea revitaliza litoralul românesc și în extrasezon a explicat consultantul în turism Traian Bădulescu pentru Playtech.ro. Acesta a explicat și de ce funcționează „rețeta bulgărească” în materie de turism și ce trebuie să învățăm de la vecinii noștri.

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România a transmis că peste 100.000 de turişti şi vizitatori au fost pe litoralul românesc în minivacanţa de 1 Mai. Cel mai mare număr de turiști a fost înregistrat în cele patru zile ale festivalului „Beach, Please” care a avut loc la Costineşti. 

Surpriza minivacanței de 1 Mai: Costinești, stațiunea amenințată de ministrul Turismului că ar putea rămâne fără statutul de stațiune

La Costineşti a fost organizat „Festivalul Beach, Please”, un eveniment care a atras cel mai mare număr de participanţi din acest weekend, respectiv peste 80.000 participanţi. Potrivit specialiștilor în turism este cel mai mare număr de turiști 1 Mai, după anii 2000.

Festival Beach Please foto Facebook

În trecut stațiunea Costinești era considerată stațiunea tinerilor, iar aici plaja era plină vară de vară de elevi și studenți veniți în tabere.

În anii 1980 discoteca Disco Ring era un simbol al distracției pentru tineri, mai mult emblema stațiunii era hotelul The Forum, unul dintre puținele hoteluri mari construite înainte de anii 1980, însă în ultimii ani stațiunea a pierdut competiția cu alte plaje de pe litoral. 

„Costineștiul trebuia să fie stațiunea clasică a tineretului, a elevilor, studenților, tinerilor pentru că Vama Veche și 2 Mai au specificul lor, Vama Veche mai nonconformistă, 2 Mai este o comună pe malul mării foarte frumoasă, în Mamaia, Mamaia Nord-Năvodari, sunt prețuri mari și aici avem clubbing și festivaluri.

În trecut Costinești era stațiunea tinerilor unde găseau prețuri accesibile. La numărul mare de turiști din acest weekend a contribuit foarte mult festivalul care în Costinești.

Cei de pe litoral spun că cei mai mulți participanți la un festival și cei mai mulți turiști au fost în acest an în Costinești, nu în Vamă și în Mamaia, ceea ce ne bucură. E un impuls pentru Costinești să se mai facă și investiții și să aibă grijă mai mare și autoritățile locale de localitate.

Zilele trecute ministrul Turismului, Daniel Cadariu spunea că stațiunea Costinești „arată foarte rău” și atrăgea atenția că dacă situația nu se schimbă ia în calcul propunerea ca acestei localități să îi fie ridicat statutul de stațiune.

„Sunt multe locuri în stațiune care reprezintă pur și simplu pericol public: bucăți din fațade care stau să cadă, sunt și structuri care din punctul meu de vedere sunt în pericol de a se prăbuși, pe aleea principală sunt nenumărate spații de comerț, dar și de alimentație publică construite de-a valma, de-a lungul timpului… stai și te întrebi cum au funcționat și cum funcționează, celelalte instituții cum au putut să accepte: și ANPC-ul, și ISU, și Direcția Sanitar Veterinară cum au putut să accepte așa ceva?”, a spus ministrul în cadrul unei emisiuni la Prima TV.

Acesta a spus că în urma controalelor efectuate au fost găsite foarte multe nereguli. Au existat discții cu primarul, dar și cu operatorii economici pe această temă și le-a dat un ultimatum.

„Rămânând ca variantă extremă posibilitatea ca, dacă lucrurile nu se îndreaptă, ministerul să propună Guvernului adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru a retrage statutul de stațiune turistică pe care îl are în momentul de față Costineștiul”, a mai punctat ministrul.

Se preconizează o vară plină de turiști?

Întrebat dacă numărul mare de turiști din acest weekend ar putea preconiza un sezon estival plin de turiști, consultantul Traian Bădulescu a răspuns că:

„Se anunță un an mai bun, dar să nu e hazardăm pentru că una e 1 Mai, una e sezonul. 1 Mai a atras prin festivaluri și este apanajul tinerilor, a celor care doresc distracție, dar sunt semnale bune și pentru sezonul festival, în special pentru sudul litoralului. Este vorba de stațiunile dedicate familiștilor, pornind de la Eforie Nord, Eforie Sud până la stațiunile care aparțin de Mangalia: Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus și Saturn.

Acestea s-au dezvoltat mult pe partea de familie, au apărut foarte multe hoteluri all inclusive în partea de sud a litoralului, investiții noi de la cinci stele top la trei stele, doar că hotelurile din sudul litoralului se deschid în perioada 20-25 mai pentru că nu renta pentru ele să deschidă doar pentru distracție 3-4 zile de 1 Mai.

Festivalurile din România ar putea revitaliza turismul românesc

Festivalurile strâng și un număr mare de străini în țara noastră care ulterior ajung să viziteze cât mai multe locuri din România. 

„Este o nișă pentru că cei de pe litoral care au participat la festivaluri, normal că au luat măcar o noapte de cazare. Litoralul românesc a căpătat o imagine de riviera distracției, a festivalurilor, urmează și Neversea care a ridicat foarte mult și Constanța în sine, plaja fiind foarte bună de când a fost lărgită, dar și festivalurile din țară contează enorm: Untold-ul. Vin și foarte mulți străini la festivalurile astea Neversea, Untold, iar străinii pot descoperi România și pot rămâne mai mult timp ca turiști sau pot reveni ca turiști.

Vama Veche a atras turiști străini de-a lungul timpului: australieni sau americani care au auzit sau citit despre farmecul stațiunii. Festivalurile pot conta mult la imaginea României, dar sunt o nișă. Este important să ne promovăm țara și tot grupurile de turiști venite în mod organizat contează cel mai mult, să fie curse charter pe litoral, la munte. Dacă o să avem aeroportul Brașov va conta foarte mult”, a mai explicat consultantul în turism.

Festival Neversea. Sursa foto Facebook

De ce funcționează „rețeta bulgărească” și ce putem învăța de la ei

Un număr mare de români aleg să petreacă vacanța de vară la vecinii bulgari pentru că au mai stațiuni diverse  și mai multe oferte în ceea ce privește cazare și mâncarea.

„România are 230 de kilometri, dar zona turistică este de la Năvodari până mai la nord de rezervații, asta înseamnă că noi avem doar 70-80 de kilometri de plajă, în timp ce bulgarii au vreo 270 de kilometri fără nicio restricție de rezervație, iar grecii, turcii și spaniolii au mii de kilometrii de plajă, la care se adaugă insule, deci nu se compară. Au clima mai bună, Marea Mediterană, Egee.

Noi am avea un plus dacă am lua măcar modelul bulgăresc să atragem turiștii seniori care nu vor căldură și vor prețuri bune și să atragem turiștii tineri dornici de distracție în perioadele de extrasezon aprilie iunie și septembrie octombrie: Să fie cât mai multe festivaluri, așa am putea mări sezonalitatea pe litoralul românesc”, a mai explicat Traian Bădulescu.

Litoral Bulgaria: Foto Facebook

România și turismul de sănătate

Țara noastră este cunoscută în străinătate pentru turismul de sănătate, fie că vorbim de băi cu nămol sau stațiuni cu ape termale, țara noastră este un pion important în această zonă, numai că ne lipsesc promovarea și investițiile.

„Litoralul românesc are și o componentă foarte importantă de turism de sănătate: balneoclimateric. Avem Techirghiol și avem foarte multe hoteluri balneare, dar și cu wellness și SPA și în Mangalia și în Neptun Olimp, Eforie. Seniorii pe partea de tratament, nu neapărat seniorii, ceilalți pe partea de wellnes spa de turism de refacere”, a mai punctat Traian Bădulescu.

Să nu uităm de turismul cultural

Castelul Bran de la Brașov sau Castelul Pelelș de la Sinaia sunt un adevărat magnet pentru turiștii români și străini.

„Majoritatea străinilor care vin în România  vin pentru România turistică, fac turism cultural. Sunt circuite ale României care pot dura între 7 și 12 zile, iar  multe implică aterizare pe București, în curând și pe Brașov. Din Brașov se poate ajunge ușor și pe Valea Prahovei și în Transilvania și în Moldova.

Majoritatea circuitelor sunt: Sinaia cu Castelul Peleș, Brașov și Castelul Bran și apoi se merge mai la Nord: unii ajung în zona cetăților săsești, cea a bisericilor fortificate, Sibiu se ajunge și în Maramureș și Bucovina, parțial unii ajung și în Delta Dunării, dar cam astea sunt principalele trasee ale circuite. Mai sunt circuite care implică: Oltenia, Banatul, dar mai puține”, a mai spus Traian Bădulescu.