Fântâna din România cu puteri miraculoase. Ar vindeca orice boală

de: Andrei Tilimpea
29 03. 2023

Azi vom discuta la VISTA despre puterile miraculoase pe care le-ar avea apa unei fântâni din România.

Are o istorie de peste 100 de ani și un aer mistic pe care oamenii l-au întreținut în tot acest timp.

Este vorba de „Fântâna Tămăduirii” din Smeeni, care se zice că ar vindeca orice boală. Pentru ea, oamenii și-ar fi dat toată averea ca să beneficieze de apa și nămolul ei miraculos.

Hai să aflăm mai multe detalii!

Frenezia „Fântânii Tămăduirii” din Smeeni

Smeeni este o comună din județul Buzău, formată din satele Albești, Bălaia, Călțuna, Moisica, Smeeni, Udați-Lucieni și Udați-Mânzu. La ultimul recensământ din 2011, în comună se mai aflau 6.649 de locuitori, în scădere față de cel din 2002. Aici se află celebra „Fântâna a Tămăduirii”, loc pe care comuniștii și autorităţile din perioada interbelică au încercat să îl denigreze. După Revoluție, a fost un loc intens vizitat de oameni datorită zvonurilor despre puterile miraculoase ale apei, dar și ale nămolului.

Pelerinaj intens la „Fântânii Tămăduirii”

În 1926, „Fântâna Tămăduirii” din Smeeni a devenit un loc preferat de pelerini. Mii de oameni din toată țara veneau aici după ce presa vremurilor a scris că apa de acolo vindecă orice boală. Oamenii credeau că și nămolul are puteri, motiv pentru care se ungeau sau chiar dormeau în mocirlă. Toți pelerinii aveau boli felurite, pe care medicina acelor vremuri nu știa cum să le trateze. Când experții de atunci au sesizat potențialul periculos al izbucnirii unor epidemii, au decis ca zona să fie închisă. Au ținut pelerinii la distanță tot cu ajutorul presei, care a început să publice articole despre pericolele apărute.

Legenda „Fântâna Tămăduirii”

Vestea despre miracolele de la „Fântâna Tămăduirii” este bazată pe o legendă veche. Aceasta spune că un tânăr orb, care mergea alături de tatăl său spre oraș, s-a oprit în acest loc pentru odihnă. A băut și apoi s-a spălat pe ochi cu apa din fântână,  recăpătându-și vederea. După ce i-a spus tatălui său că a fost vindecat de la orbire, vestea miracolului s-a răspândit ca pâinea caldă!

„În această zonă, se spune că ar fi o tradiţie veche încă de la 1860, despre care localnicii încă mai povestesc. Acele vindecări au fost consemnate şi în presa vremii, dar autorităţile au încercat să le închidă gura oamenilor, pentru a combate misticismul”, a explicat preşedintele Fundaţiei “Izvorul Tămăduirii din Smeeni”, protopop Ioan Dumitran.

Comuniștii au stopat fenomenul

În ciuda aglomerației din Smeeni și a afacerii profitabile care devenise, „apa miraculoasă” fiind vândută mai scump decât o sticlă de vin celebră atunci, comuniștii nu au fost interesați de subiect. Au astupat fântâna și au făcut tot posibilul ca nimeni să nu mai aibă acces la ea.

Dar pelerinajele au fost reluate după Revoluție, la o jumătate de secol de când comuniștii au astupat fântâna. În locul în care curgea apa binefăcătoare au fost ridicate o biserică și o cișmea. Treptat, oamenii au început să reapară și foloseau nămolul pentru a vindeca afecțiuni ale vederii, răni sau operații. Din păcate pentru ei, mulți ajungeau la spital cu plăgi infectate.

„Fântâna Tămăduirii”, vizitată o dată pe an

Din 1990, sursa de apă a fost izolată de către autoritățile locale. Un an mai târziu, au amenajat o cișmea modernă și o altă fântână, dar acestea nu au mai reușit să mențină viu interesul credincioșilor. În prezent, zona este intens vizitată doar de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Autoritățile locale vor să transforme chiliile abandonate în cămine pentru bătrâni sau cazare pentru turiști.

“În urma analizelor, nu s-au descoperit substanţe deosebite în apă, dar cert este că era curată şi mai rece decât cea obişnuită, pentru că provenea dintr-un izvor subteran al râului Călmăţui. Nu este exclus însă ca unele vindecări ale unor boli mai puţin grave să fi fost rodul autosugestiei”, declara medicul Mariana Barna, fost director al Spitalului din Smeeni.

Ce spune un istoric despre „Fântâna Tămăduirii”

Profesorul de istorie Adrian Constantin mărturisea în lucrarea sa, ”Din presa buzoiană antebelică şi interbelică”, că misterul din jurul „Fântânii Tămăduirii” nu a fost niciodată elucidat.

”Apariţia fenomenului mistic de la Smeeni, în anii ’20, a născut diverse controverse. Părerile erau împărţite. Unii vedeau în fântâna miraculoasă un semn divin, alţii contestau starea de fapt ca pe o nălucire, iar altă parte rămânea îndoielnică, în nepronunţare. Nu ştim acum care va fi fost realitatea acestui fenomen mistic, dar nici expertiza de atunci, demnă de serialul Cronici paranormale, nu putem şti ce alt serial ar fi inspirat în epocă”, a scris profesorului de istorie Adrian Constantin.

Ce mai poți vizita în Smeeni

Pe lângă interesul ridicat pentru fântâna miraculoasă, oamenii mai pot vizita și biserica „Sfântul Nicolae” din satul Sălcioara, construită în 1926, precum și siturile arheologice de la Albești, situl de la nord-vest de satul Moisica și cel de lângă, spre Albești, situl de la Smeeni, aflat în zona foste baze furajere și către Sălcioara, precum și cel din punctul „La Pascoli” de la Udați-Lucieni.