Eliminarea ridurilor și anti-îmbătrânire ar sta într-o banală buruiană. Descoperirea oamenilor de știință vine, totuși, si cu un avertisment

de: Antonia Iacobescu
02 04. 2023

Unele plante pot face minuni pentru riduri și sunt eficiente în procesul de anti-îmbătrânire. Este și cazul extractelor de cocklebur, plantă care este adesea considerată nocivă pentru organism. Studiile au arătat, însă, că fructele acestei plante protejează pielea, accelerează vindecarea rănilor și previne apariția ridurilor.

Planta cocklebur atenuează ridurile și are efect anti-îmbătrânire

Planta de cocklebur crește în întreaga lume și este adesea considerată o buruiană nocivă, deși are componente antioxidante și antiinflamatorii pentru piele, conform noilor studii. Cercetătorii au descoperit că extractele din fructul plantei reduc daunele produse de razele solare și îmbunătățesc vizibil stratul afectat de piele.

Rezultatele din laboratoare au sugerat că planta Cocklebur ar putea fi un ingredient valoros în cosmetice, mai ales atunci când este combinat cu alți compuși eficienți, cum ar fi acidul hialuronic sau acidul retinoic, care luptă împotriva îmbătrânirii.

De asemenea, extractele din această plantă influențează masiv producția de colagen, o proteină care conferă pielii elasticitate și previne ridurile.

„Am descoperit că fructele de cocklebur au potențialul de a proteja pielea și de a ajuta la creșterea producției de colagen”, a spus Eunsu Song, doctorand la Universitatea Myongji din Coreea de Sud,

„În acest sens, ar putea fi un ingredient minune pentru creme sau alte produse cosmetice. Probabil că planta va fi mult mai eficientă dacă este amestecată cu alți compuși eficienți, cum ar fi acidul hialuronic sau acidul retinoic, împotriva îmbătrânirii.”, a mai conchis Eunsu Song.

Planta Cocklebur (denumită și Xanthium strumarium)

 

Cocklebur (denumită și Xanthium strumarium) este o plantă cu flori aparținând familiei Asteraceae. Această plantă ar fi originară din Asia, dar a devenit o specie invazivă în diferite părți ale lumii.

Cocklebur este considerată și nocivă, în anumite cazuri

În unele regiuni este considerată o buruiană nocivă, pentru că are o toxicitate mare asupra agriculturii. Semințele și răsadurile plantei conțin o substanță toxică numită carboxiatratilozidă, care poate fi dăunătoare sau chiar fatală pentru oameni și animale, dacă este ingerată în cantități semnificative, notează Scitechdaily.com.

Cocklebur se regăsește adesea în zone umede sau nisipoase, cum ar fi șanțurile de pe marginea drumurilor și malurile râurilor. Fructele sale sunt acoperite cu coji rigide.

Cu secole în urmă, fructele acestei plante se foloseau în medicamentele tradiționale pentru a trata durerile de cap, nasul înfundat, tulburările de pigmentare a pielii, bolile de tuberculoză și artrita reumatoidă.

În ultimii ani, oamenii de știință au explorat tot mai mult beneficiile plantei Cocklebur, descoperind că ar putea avea un potențial mare și pentru tratarea cancerului.

Pe de altă parte, oamenii de știință avertizează că dozele mari din acest extract pot fi dăunătoare pentru organism.

„Fructul de cocklebur are un constituent toxic, carboxiatractilozidă, care poate afecta ficatul. Cocklebur a arătat un potențial ca agent cosmetic prin creșterea sintezei de colagen; cu toate acestea, a arătat rezultate negative cu concentrații mai mari. Prin urmare, găsirea concentrației adecvate pare foarte importantă și ar fi esențială pentru comercializarea extractelor de fructe de cocklebur în produse cosmetice”, a mai adăugat Song.