Dispariția internetului: când ne vom “deconecta”, conform unui profesor

de: Ozana Mazilu
02 01. 2023

La un moment dat, toată lumea se va sătura de a fi online – sau așa argumentează un profesor olandez care crede că, în cele din urmă, vom ajunge cu toții să ne deconectam. Iată când va veni dispariția internetului, conform unui profesor.

Într-o lucrare intitulată „Extinction Internet”, cu ilustrații însoțitoare, profesorul și teoreticianul media de la Universitatea din Amsterdam Geert Lovink pune o întrebare pentru epoca noastră: „Poate cultura internetului de astăzi să reziste entropiei și să depășească captarea infinită, în timp ce se confruntă cu nesfârșitul sfârșit?”.

Dispariția internetului, inevitabilă

După cum scrie Geerts, în lucrarea care a fost publicată Institute of Network Cultures, generația sa „a aflat devreme că internetul este atât toxic, cât și curativ”. În timp ce lumea s-a mirat de acea juxtapunere, generațiile ulterioare au devenit din ce în ce mai dezamăgite, susține el, și, poate mai important, au devenit din ce în ce mai convinși că internetul nu poate fi reparat.

„Poate veni un moment în care acest lucru nu mai este posibil, după care consecințele nu mai pot fi controlate”, a spus Lovink într-un comunicat de presă.

„Internetul se îndreaptă către un punct fără întoarcere și, probabil, Big Tech este deja conștient de acest lucru”.

„Mark Zuckerberg s-a îndepărtat de platformele sale de socializare și a lansat Meta”, a adăugat el, „de parcă nimic nu este în neregulă și am putea doar să o luăm de la capăt, dar în mod clar este deja stricat”.

Geerts susține că un astfel de punct de neîntors – un moment de „apogeu pe internet”, dacă vreți – se apropie în mod constant, deoarece „chiar și utilizatorii obișnuiți trebuie să plătească din ce în ce mai mult un preț pentru dependența noastră extinsă de internet și dependența de rețelele sociale și de aplicații”.

În cele din urmă, Lovink spune că crede că „oamenii vor începe să evite tehnologia”, deoarece aceste prețuri, care sunt în primul rând psihologice, încep să coste prea mult pentru utilizatorul obișnuit.

Este o teorie interesantă, cel puțin. În realitate, totuși, este greu să ne imaginăm un număr serios de oameni care se vor deconecta vreodată de la ceva atât de dependent, indiferent cât de dăunător devine.