Unde e cel mai rapid internet din lume: România încă e în top

Unde e cel mai rapid internet din lume: România încă e în top

Vitezele de internet cresc de la an la an, indiferent dacă vorbim de internet fix sau mobil, iar România este din nou în topul mondial.

În 2018, viteza de internet mobil a crescut cu 15%, în medie, până la 23 Mbps pe download și vitezele de upload au urcat cu 9 Mbps (11,2%), potrivit ultimului raport Ookla. Pe de altă parte, internetul fix broadband a urcat cu 26% până la 46 Mbps pe download și 22 Mbps pe upload.

Unde ai parte de cel mai rapid internet mobil? Cele mai multe șanse să ai parte de o conexiune bună la internet sunt în țările nordice. În Norvegia există cel mai rapid internet mobil cu o viteză de 63,1 Mbps, apoi urmează Islanda cu 58,6 Mbps, Qatar cu 55,1 Mbps, Singapore cu 54,7 Mbps și Olanda cu 53,4 Mbps.

Pe partea cu internet fix, România apare în top, pe locul cinci cu o viteză medie de 109,9 Mbps. Cel mai rapid internet fix este în Singapore (175 Mbps), apoi în Islanda (153 Mbps), după care în Hong Kong (138,3 Mbps), Coreea de Sud (114 Mbps) și România.

La capătul celălalt, în Tajikistan, Afghanistan, Irak, Algeria și Venezuela ai parte de cele mai lente viteze cu recorduri de 7,5 Mbps. Totuși, se fac progrese peste tot pe glob. În Costa Rica viteza la internet a crescut foarte mult (195%) față de anul trecut, cu o medie de 13,4 Mbps.

De asemenea, în Myanmar s-a înregistrat o creștere fabuloasă de 122%, ajungând la o medie de 21,8 Mbps. Creșteri de peste 80% față de 2017, în materie de viteză de internet, s-au mai văzut în Ucraina, Irak și Arabia Saudită.

Recent, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a făcut public un raport în care era dezvăluit faptul că un român a consumat, în medie, în fiecare lună 26 GB prin internet fix și 2,3 GB prin internet mobil. Traficul mediu lunar pe locuitor a crescut cu 15% în cazul internetului fix și cu 49% în cazul internetului mobil.

Citește și:
Sursa: Quartz