Cel mai nou proiect de lege – Internet pentru toată România: cum poți beneficia și tu, complet gratuit

Cel mai nou proiect de lege - Internet pentru toată România: cum poți beneficia și tu, complet gratuit

Parlamentarii români de la toate partidele politice susțin un proiect de lege care va fi foarte iubit și apreciat de cetățenii români. Este vorba despre un proiect legat de rețelele de internet, sub motto-ul ”Internet pentru toată România”.

Practic, conform documentului, toate instituțiile și autoritățile publice, indiferent de modalitatea de finanțare, vor fi obligate ca, în termen de 3 ani, să conecteze la internet toate clădirile pe care le dețin și care au ca destinație furnizarea de servicii publice.

Nu în ultimul rând, se mai arată în textul proiectului de lege, autoritățile administrației publice vor fi obligate să dezvolte infrastructură care să permită instalarea de rețele publice de internet.

În acest proiect de lege sunt prevăzute și măsuri pe care ar putea să le ia ANCOM și celelalte autorități ale administrației publice centrale pentru a soluționa problema lipsei de acces în localități la serviciul funcțional de internet în bandă largă la punct fix.

Internetul e pe val în România

Măsura este luată într-un context favorabil pentru noi. Practic, în 2020, traficul de internet realizat în reţelele fixe din România a înregistrat o creştere masivă, cu peste 51%.

„Putem vorbi acum de succesul comunicaţiilor româneşti, iar dacă existau dubii asupra lui, cred că au fost spulberate în pandemia COVID, când utilizăm intensiv serviciile de comunicaţii electronice în contextul mutării în online a majorităţii activităţilor şi cursurilor, fără a se înregistra incidente semnificative care să afecteze furnizarea acestor servicii. Văzând creşterile traficului de internet de anul trecut, în starea de urgenţă, vă spun cât se poate de sincer că, personal, nu am avut emoţii. Eram sigur că reţelele de comunicaţii rezistă şi rezistă foarte bine.

Retrospectiv, anul trecut a pus o presiune foarte mare pe reţelele de comunicaţii electronice peste tot în lume, fapt ce s-a văzut şi din indicatorii statistici de piaţă. În plus, presiunea a crescut destul de abrupt în primele luni de pandemie. Cifrele preliminare, aferente finalului de an 2020, arată că traficul de internet realizat în reţelele fixe din România a înregistrat o creştere masivă cu peste 51% faţă de anul anterior, depăşind o valoare de 10.000 de Petabytes (PB).

Dacă la numărul de conexiuni de internet fix ritmul de creştere în 2020 a fost de două ori faţă de 2019, în cazul traficului de internet fix ritmul de creştere a fost de aproape patru ori mai mare, decât cel din anul anterior”, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Datorită noilor propuneri legislative, instituțiile statului și cetățenii vor beneficia de o comunicare mai eficientă, iar autoritățile vor putea implementa sisteme de digitalizare care să faciliteze viața comunităților locale.

Citește și: