Dispar banii numerar. Cea mai nouă țară care aduce o lovitură dureroasă bancnotelor și monedelor

de: Gabriel Peneș
08 08. 2023

Încet, încet, banii numerar încep să dispară ca modalitate de plată în tot mai multe țări ale lumii. Nu de tot, deocamdată, dar folosirea lor s-a redus considerabil în ultimii ani. Cea mai nouă țară care a adoptat o legislație ce dă o lovitură dură clasicelor bancnote și monede este una la care puțini s-ar fi așteptat.

Dispar banii numerar

La aproape 7 ani de la decesul lui „El Lider Maximo”, Fidel Castro, cel care a condus Cuba cu mână de fier începând cu 1959, insula din Caraibe trece prin transformări economice de neimaginat altădată, ce se aliniază unei tendințe tot mai globale.

Astfel, în țara faimoaselor trabucuri și țigări de foi au intrat în vigoare noi reguli care restricționează utilizarea banilor cash. De exemplu, companiilor li se interzice să folosească bancomate, iar plățile în numerar în relațiile contractuale au o limită maximă de 1.500 de pesos cubanezi (57 de euro), conform Rador.

Banca centrală de stat a țării a apărat decizia guvernului de a „promova activitatea bancară” pe insulă, chiar dacă a avertizat că numerarul „nu va înceta să existe”, încurajând în același timp utilizarea plăților electronice.

Unul dintre motivele măsurii ar fi „costurile ridicate asociate emiterii, transportului, procesării și depozitării bancnotelor, precum și cererea în creștere a numărului de bancomate pentru retragerea banilor”, spun autoritățile, potrivit sursei citate.

Se pare însă că la baza acestor măsuri s-ar afla o îngrijorare tot mai mare față de inflația galopantă și proliferarea firmelor neînregistrate.

Pesosul cubanez tinde să devină o amintire, în forma sa clasică, pe hârtie

Cea mai nouă țară care aduce o lovitură dureroasă bancnotelor și monedelor

Tendința de a renunța la banii clasici și la plățile în numerar se manifestă în tot mai multe state de pe mapamond. De exemplu, un raport al companiei de tehnologie financiară FIS a constatat că numerarul reprezenta doar 6% din cota de piață a punctelor de vânzare (POS) din Australia, în 2022.

Aceasta este cea mai scăzută rată de utilizare a numerarului din regiunea Asia-Pacific, a doua după Norvegia (4%) dintre cele 40 de piețe internaționale analizate în raport,

Australienii continuă trendul, renunțând la utilizarea numerarului pentru tranzacțiile de zi cu zi”, se arată într-un comunicat al Reserve Bank of Australia, citat de News.com.au. „Din momentul în care raportul a fost realizat pentru prima dată, în 2007, ponderea plăților efectuate cu numerar a scăzut cu fiecare sondaj ulterior”, au adăugat oficialii instituției bancare.

„Numerarul a reprezentat aproximativ 70% din plăți în 2007 și doar 13% în 2022. De asemenea, a fost folosit frecvent la achiziții personale cu valoare mică. Cu toate acestea, plățile cu cardul au depășit acum utilizarea numerarului chiar și pentru aceste achiziții mici”, se arată în concluziile analizei RBA referitoare la tendințele consumatorilor din 2022.

Încercând să identifice totuși niște reguli în piață, concluzia este că vârstnicii peste 65 de ani sunt singurii care mai scot bani din portofel, dar acum, și în cazul lor, peste 66% dintre tranzacții sunt cu cardul.

Și în România există un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare, ce ar urma să elimine plățile în numerar pentru salariu sau la comercianți

Potrivit ultimelor amendamente depuse în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci, „plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”.

Prin acest proiect se dorește incluziunea socială. Pe de altă parte, instituțiile statului vor avea un control mai bun asupra tranzacțiilor, frauda fiind mai dificil de realizat.