Instituțiile și furnizorii de utilități din România intră în secolul 21: când vei putea plăti cu cardul peste tot

Instituțiile și furnizorii de utilități din România intră în secolul 21: când vei putea plăti cu cardul peste tot

În 2021, interacțiunea cu foarte multe instituții din România și furnizori de utilități implică în continuare tranzacții cu numerar. Situația este cu atât mai supărătoare cu cât sumele pe care trebuie să le ai în buzunar sunt mai mari. Din fericire, lucrurile par să se îndrepte din acest punct de vedere.

Firmele care furnizează servicii de utilități, de exemplu, apă-canal, electricitate, salubritate și altele, dar și instituțiile publice la care se face plata unor taxe, impozite sau amenzi vor trebui să accepte plăți cu cardul făcute atât la sediile acestora, cât și online, prin sisteme electronice de plată la distanță. Această schimbare importantă este detaliată într-un proiect de lege înregistrat în această săptămână la Senat pentru dezbatere. În forma lui integrală o găsești aici.

Deși schimbare pare una fantastică și s-ar putea să fie prima oară când auzi de ea, de fapt, vine ca o modificare și completare a OUG 193/2002. În acea ordonanță s-a menționat pentru prima oară ”introducerea unor sisteme moderne de plată”, făcându-se referire în mod expre la introducerea unor modalități de plată cu cardul în relația cu furnizorii de utilități și cu instituțiile statului.

Din păcate, de la proiect și până la o lege publicată în Monitorul Oficial este o cale lungă. Chiar și așa, dacăprevederile acestui proiect vor ajunge să se aplice, pe lângă plata cu cardul, indiferent dacă acesta e de debit sau de credit, direct la casierie, așa cum e posibil acum, se vor putea plăti utilitățile, taxele sau impozitele și online, “printr-un sistem electronic modern de plată la distanță”, așa cum apare în document.

Taxe, impozite și facturi, toate plătite cu cardul

Obligativitatea de a accepta plata cu cardul sau online, conform proiectului de lege, va viza ”operatorii economici, furnizorii de servicii de utilitate public, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată.”

În multe circumstanțe, ai deja posibilitatea efectuării de plată cu cardul. Cei care nu o fac până la această oră, vor fi obligați să permită plata online cu cardul, printre alții, furnizorii de apă și canalizare, electricitate, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, dar și primăriile, indiferent de dimensiunea localității. Dacă se votează, firmele de utilități și instituțiile statului au obligativitatea de implementa noile sisteme de plată la jumătate de an după intrarea în vigoare a legii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: