Diferențele dintre săraci și bogați, tot mai adânci: păturile sociale s-au divizat

de: Mădălina Bahrim
17 01. 2023

Crizele multiple din ultimele luni au adâncit semnificativ diferențele dintre păturile sociale din țara noastră. Nu mai există clasă de mijloc. Acum, fie vorbim despre persoane foarte bogate, fie despre români extrem de săraci.

Din cauza problemelor financiare din economia națională și internațională, oamenii se descurcă din ce în ce mai greu cu banii. Când ne referim la acești oameni, avem în vedere cea mai mare parte a societății, nu pe toată lumea, deoarece există o elită economică ce devine din ce în ce mai bogată, deși cei mai mulți sărăcesc practic de la o lună la alta.

Recent, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, s-a vorbit despre faptul că magnații planetei au încasat 26 de miliarde de dolari din noua avere până la sfârșitul anului 2021. Dacă suma colosală nu-ți spune nimic, află că vorbim despre 63% din totalul noilor averi, restul revenind celor 99% din oameni.

Aproape toată bogăția planetei se află în mâinile a câtorva oameni

Practic, cei mai mulți bani din lume sunt în mâna a câtorva oameni, în timp ce restul aparține celor mai mulți dintre oameni. Cifrele expun, cât se poate de limpede, inegalitatea socială în care se adâncește omenirea. Din nefericire, există riscul să mergem din rău în mai rău.

Alte cifre interesante vin de la Global Wealth Report 202, care spun că începând din iunie 2020 numărul global al milionarilor a crescut cu 10% (5,2 milioane), ajungând la 56,1 milioane. Tot în anul pandemiei, statisticile oficiale arată că numărul multimilionarilor cu active care depășesc 50 de milioane de dolari a crescut, ajungând la 3.560 (cu 785 mai mult decât anul precedent).

In acest context, unii oficiali globali sunt de părere că trebuie impuse măsuri fiscale mai dure asupra magnaților.

„Impozitarea celor mai bogați nu mai este o opțiune, este o necesitate. Inegalitatea globală a explodat și nu există o modalitate mai bună de a combate inegalitatea decât redistribuirea bogăției”, e de părere ministrul columbian al Finanțelor José Antonio Ocampo.