Dependența de Facebook, subiectul celui mai mare proces împotriva Meta: Efectele nocive pe care le are rețeaua de socializare

de: Ozana Mazilu
25 10. 2023

41 de state dau în judecată Meta pentru dăunarea sănătății mintale a celor mai tineri utilizatori. Procesul susține că gigantul a indus publicul în eroare cu privire la siguranța platformelor sale, mai ales a rețelei de socializare Facebook.

Facebook, dăunătoare pentru sănătatea mintală

Meta se confruntă cu un proces masiv de acțiune colectivă din 41 de state, precum și din Districtul Columbia, pentru presupuse prejudicii aduse tinerilor săi utilizatori. Procurori generali din zeci de state s-au alăturat unui proces, intentat la tribunalul federal din California, susținând că Meta știa despre caracteristicile sale „de dependență” că sunt dăunătoare și au indus publicul în eroare în mod intenționat cu privire la siguranța platformelor sale.

Vezi și Facebook pregătește o aplicație de chat specială pentru adolescenți: Talk

Vezi și De ce adolescenții nu vor putea folosi funcția de dating a Facebook

Pe lângă procesul din California, procurorii generali din alte opt state și-au depus propriile cereri împotriva companiei. Într-o declarație, procurorul general din California, Rob Bonta, a descris dosarele ca parte a unui „efort coordonat” de a trage la răspundere pe Meta pentru presupusa abatere.

„Ancheta noastră bipartizană a ajuns la o concluzie solemnă: Meta ne-a făcut rău copiilor și adolescenților, cultivând dependența pentru a crește profiturile corporative”, a spus Bonta într-un comunicat.

Adolescenții, cei mai afectați

O afirmație centrală a procesului este că modelul de afaceri al lui Meta depinde de menținerea atenției utilizatorilor tineri pe Facebook și Instagram, chiar și în detrimentul bunăstării lor.

„Meta a proiectat și implementat caracteristici de produs dăunătoare și manipulatoare din punct de vedere psihologic, pentru a le induce utilizatorilor tineri utilizarea compulsivă și extinsă a platformelor, asigurând, în același timp, publicul că funcțiile sale sunt sigure și potrivite pentru utilizatorii tineri”, spune partea care acuză compania.

De asemenea, se pare că Meta a împărtășit „în mod obișnuit” rapoarte care sugerează total opusul, în ciuda „cercetărilor interne copleșitoare” care arată că practicile sale sunt dăunătoare.

Procesul evidențiază și alte câteva funcții Instagram, inclusiv aprecieri, filtre și algoritmul său de recomandare. Se precizează că like-urile promovează „utilizarea compulsivă” a aplicației și că filtrele pot promova tulburările de alimentație și dismorfia corporală. Procesul susține, de asemenea, că recomandările analizate ale Instagram sunt „concepute pentru a valorifica răspunsurile la dopamină ale tinerilor utilizatori și pentru a crea un ciclu de implicare care provoacă dependență”.