Cum scapi de Upday de pe telefonul tău Samsung și dezactivezi notificările agresive: ar fi trebuit să fie mai simplu

de: Alexandru Puiu
07 07. 2023

Chiar și după ce ai făcut o investiție fabuloasă într-un smartphone Samsung de top, acesta vine la pachet cu aplicația Upday, un aparent agregator de știri care îți servește în mod predominant materiale de pe Libertatea și GSP, publicații din grupul de presă Ringier, dezvoltatorii programului preinstalat pe noul tău telefon. Dincolo de știrile efective, problema ține de notificările agresive și, mai ales, de faptul că nu poți șterge aplicația, doar o poți dezactiva.

Pentru a înțelege legătura dintre Samsung, Ringier și Upday, am pus o întrebare pe subiect oficialilor din România. Indiferent dacă ești sau nu încântat de acest răspuns, altul nu există momentan. Există speculații legate de desființarea Upday în Europa și înlocuirea sa cu un agregator democratic precum Samsung News, dar nu are nimeni un termen exact pe subiect.

”Aplicația de știri Upday este un produs al companiei omonime Upday GmbH & Co. KG, o filială a grupului de presă german Ringier Axel Springer Media AG și a apărut în 2015, în urma unui parteneriat cu Samsung Electronics Co. Ltd.

Aplicația Upday este preinstalată pe majoritatea smartphone-urilor Samsung, în 34 de țări europene. Până în aprilie 2021, aplicația de știri Upday era disponibilă exclusiv pe dispozitivele Samsung. Din iunie 2021, Upday a devenit compatibilă cu toate smartphone-urile Android și iOS și poate fi utilizat gratuit și fără înregistrare. Aplicația de Android Upday poate fi găsită în Google Play Store, în timp ce versiunea pentru iOS poate fi descărcată din Apple App Store.”

Indiferent de opinia ta despre Libertatea și GSP, dacă vrei să scapi de Upday, realitatea este destul de complicată și nu există niciun mijloc prin care să reclami faptul că nu vorbim de un agregator autentic sau democratic, doar de o platformă plătită de trafic pentru cele două publicații autohtone de la Ringier. Samsung ”se spală pe mâini” pe subiect, după cum se arată și în comunicat.

”Samsung România nu selectează direct știrile pentru Samsung Free și nici nu are o echipă de jurnaliști dedicată pentru Samsung Free. Samsung România nu are un parteneriat cu nicio companie locală pentru gestionarea Samsung Free și a aplicației Upday. Samsung România nu se ocupă direct de publicarea și agregarea conținuturilor pe Samsung Free.”, se arată în gigantul filialei autohtone a Samsung. În cazul în care mai era vreun dubiu că sud coreenii doar îți preinstalează aplicația Upday pe telefon și se dau peste cap să nu o poți dezinstala, fără drept de apel, lucrurile ar trebui să fie clare acum.

Cum scapi de Upday pe Samsung, de toate notificările aplicației

Nu poți dezinstala aplicația Upday de pe telefonul tău Samsung nici măcar dacă ai dat 9000 de lei pe el. Singura ta posibilitatea este să o dezactivezi și să accepți că ai sacrificat niște spațiu de pe telefon pentru un program pe care nu-l folosești niciodată. În acest scop, intră în configurările telefonului la Settings și accesează secțiunea Apps. Fă un tap pe Upday și, în noua fereastră, optează pentru Disable.

Pentru a scăpa de notificările Upday fără să desființezi aplicația, intră în program și, în colțul din dreapta sus, deschide My Profile. La baza noii ferestre vei vedea Notificări sau Notifications. Dezactivează ambele opțiuni, Breaking News și Personalized Messages. Modificările intră în vigoare în timp real.