Cum afli dacă ți s-a „spart” telefonul și ți s-au accesat conversațiile WhatsApp: sfaturile experților

de: Iulia Kelt
23 02. 2023

Experții în securitate mobilă avertizează în legătură cu activitatea ilicită care s-ar putea desfășura în telefonul tău, fără ca tu să realizezi asta.

Ei au dezvăluit câteva metode prin care poți să-ți dai seama sigur dacă smartphone-ul tău a căzut pradă hackerilor și dacă mesajele tale private sunt citite și de o terță sursă.

La ce trebuie să fii atent, potrivit experților

Primul lucru pe care îl poți face pentru a observa dacă în telefonul tău „mai umblă” cineva este să te uiți la istoricul de navigare. Dacă observi ceva necunoscut, acesta poate fi un semn.

„Dacă spionul de pe telefon a fost suficient de inteligent pentru a-și șterge istoricul de navigare, este posibil să fi trecut cu vederea caruselul de aplicații. Acesta poate fi accesat pe iPhone-uri atunci când glisați în sus din partea de jos a ecranului și faceți o pauză în centru pentru o clipă.

În cazul modelelor mai vechi, puteți, alternativ, să faceți dublu clic pe butonul Home. Caruselul vă dezvăluie ordinea aplicațiilor pe care le-ați utilizat cel mai recent, ceea ce înseamnă că, dacă apare ceva neașteptat, este posibil să fie ceva în neregulă”, au declarat specialiștii în domeniu.

Mai mult, dacă primești un mesaj potrivit căruia datele tale mobile au fost epuizate pe luna respectivă, deși tu nu ai cum să fi consumat atât de mult, vorbim despre un al doilea semn în acest sens.

„O altă modalitate clară de a detecta o activitate neobișnuită este dacă toate mesajele tale de pe WhatsApp apar ca fiind citite, când de fapt nu ai dat click pe ele.

S-ar putea să începeți să primiți mesaje de la prieteni care vă întreabă de ce nu ați răspuns, de exemplu. Din nefericire pentru toți spionii telefonici, nu puteți anula citirea unui mesaj. Acest lucru face ca prinderea lor să fie puțin mai ușoară”.

Mai mult, poți intra în setări pentru a vedea exact timpul petrecut în fața ecranului, așadar, dacă știi că la o anumită oră nu aveai cum să îți folosești dispozitivul, din diverse motive, ar trebui să te îngrijorezi.

„Pe lângă monitorizarea timpului total pe care l-ați petrecut pe telefon, puteți verifica, de asemenea, ce aplicații ați accesat și în ce moment al zilei.

De exemplu, dacă știți că nu ați fost pe telefon la ora 13:00, dar activitatea din timpul petrecut pe ecran arată că ați fost pe Instagram, acest lucru v-ar putea oferi toate dovezile de spionaj de care aveți nevoie.

Poate că spionul tău telefonic a auzit de sfatul anterior și atunci șterge toate conversațiile pe care le-a avut. Dacă apoi începeți să primiți mesaje ciudate sau furioase de la persoane care par să fi fost în conversație cu dumneavoastră, acesta ar putea fi un alt semn de joc murdar”, informează, de asemenea, experții.