Criza economică din România naște ”monștri”. Niciodată nu au fost atât de mulți bogați, români cu peste 100.000 de euro în conturi

de: Alexandru Puiu
12 10. 2023

În timp ce puterea de cumpărare s-a prăbușit în România și milioane de familii încearcă să supraviețuiască din salariul minim pe economie, în timp ce privesc cu jind la prețurile de la raft care au explodat în ultimul an, numărul bogaților este mai mare decât a fost vreodată pe meleaguri mioritice.

Lapte și miere curge pe străzile din România, dacă ai în vedere ritmul în care a crescut numărul celor cu depozite de peste 100.000 de euro în băncile autohtone. Ca referință, la finalul primul semestru din acest an, 68.151 de persoane aveau depozite mai mari de valoarea menționată, pentru un total de 74 de miliarde de lei sau 15 miliarde de euro. Practic, ei dețineau un sfert din soldul total al depozitelor retail în lei și valută din toate băncile românești.

Citește și: Afacerea care i-a adus îmbogățirea în România: povestea românului care a dat străinătatea pe o afacere acasă și nu regretă

Numărul românilor bogați a explodat în România

În continuare, în România, dobânzile la depozite sunt real negative, dacă iei în calcul devalorizarea monedei naționale provocate de inflație. Cu toate acestea, mai ales în contextul efortului autorităților de a descuraja banii cash la saltea, tot mai mulți români își țin economiile în bancă. Astfel s-a ajuns în situația în care, doar în ultimul an, s-a înregistrat o creștere record a depozitelor cu peste 100.000 de euro. Vorbim de un plus anual de 11.060 de persoane, cel mai mare adaos din ultimul deceniu, până la totalul de 68.151 la finalul primului semestru din 2023.

Valorile de mai sus sunt agregate și raportate de Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare, preluate de ZF. Raportat la soldul total al depozitelor populaţiei în lei şi valută, care a ajuns în S1/2023 la 314,6 mld. lei (aproape 64 mld. euro), depozitele aflate peste pragul de 100.000 de euro reprezintă circa 23,5%, adi­că aproape un sfert. Depozitele bancare sunt garantate în cazul falimentului unei bănci în limita echivalentului a 100.000 de euro, din acest motiv s-a ales valoarea respectivă de referință.

Ca o notă importantă de subsol, este important de reținut că numărul deponenților se determină prin însumarea datelor consolidate raportate de fiecare bancă. În consecință, dacă un român are depozite la mai multe instituții de credit este luat în evidență mai multe ori.

Citește și Executorii îți vind o vilă lângă Mamaia la 45.000 de euro. Cum poți cumpăra casa executată silit

Cum s-a ajuns la acest nivel de bogăție autohtonă

Încercând să găsești o explicație pentru explozia numărului de persoane cu depozite de peste 100.000 de euro, singura explicație vine de la profiturile record și salariile foarte mari raportate în ultimul an în mai multe sectoare ale economiei, precum bancar, energetic, oil&gas. Din păcate, la polul opus, mulți români se află într-o situație financiară deplorabilă, din cauza creșterii dobânzilor la credite, majorare prețurilor, a inflației și nu numai.

În orice caz, faptul că un număr mare de români devine din ce în ce mai bogat de la un an la altul reprezintă o realitate autohtonă mai veche. Privind retrospectiv, în tot anul 2022 numărul românilor cu depozite mai mari de 100.000 de euro la bancă a urcat cu 9.831, totalul ajungând până la 64.402 la finalul anului trecut. Valoarea sumelor economisite s-a majorat în anul 2022 faţă de 2021 cu 12,9 mld. lei (circa 2,6 mld. euro), respectiv cu 22%. În ultimul deceniu, numărul privilegiaților după criteriul de mai sus s-a majorat de trei ori, la fel și valoarea sumelor economisite peste plafonul cu pricina.