Cresc salariile în România, majorări și de 50%, regulile sunt clare: s-a schimbat legea pentru acești angajați

de: Alexandru Puiu
16 03. 2023

Niciodată nu a fost un moment mai bun să lucrezi la stat, majorările salariale au curs constant în ultimele săptămâni pentru aproape toate categoriile de bugetari. Acum, un nou regulament a fost aprobat de Guvern pentru a facilita calcularea creșterilor salariale pentru personalul din administrație.

Spre deosebire de majorările anunțate în ultima săptămână, de această dată vorbim de angajații la stat care lucrează pe proiecte finanțate din fonduri europene. Anunțul pe marginea acestui subiect a venit de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar actul normativ care tocmai a trecut de Guvern stabilește criteriile de acordare a procentului de majorare salarială pentru personalul cu funcţia de bază în instituţiile sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile. De asemenea este valabil și pentru cei implicați în proiectele finanţate prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi condiţiile de înfiinţare a posturilor în afara organigramei pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile, inclusiv pentru proiectele aferente implementării Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Ce se întâmplă cu salariile angajaților la stat

„Toate proiectele de succes susţinute cu fonduri europene au în spate echipe care au lucrat mult şi eficient, în fiecare etapă a proiectului, pentru a aduce rezultate. Doar cine îşi aduce cu adevărat aportul pentru schimbarea vieţii comunităţii va beneficia de majorare. Actul normativ adoptat astăzi stabileşte criterii de performanţă pentru ca oamenii să fie recompensaţi strict pe măsura aportului pe care îl aduc. Este un lucru firesc în mediul privat, acum este un lucru firesc şi pentru oamenii competenţi din administraţie care gestionează fonduri europene”, a declarat Marcel Boloş.

În ceea ce privește majorările efective, acestea ajung până la 50% din salariu, după numărul de ore în care și-au desfășurat activitatea pe proiecte:
  • până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%;
  • între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%;
  • între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%;
  • între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%;
  • peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.

„Indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă se majorează cu până la 50% în funcţie de clasificarea UAT-urilor, numărul, tipul şi valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unităţile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar”, a se arată în comunicatul MIPE pe subiect.

Tot cu această ocazie s-au legiferat majorări salariale între 15 și 50% pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, în funcție de numărul proiectelor și de valoarea lor cumulată.

„În cazul indemnizaţiilor lunare ale primarilor şi viceprimarilor de comune, valoarea cumulată a proiectelor în funcţie de care sunt stabilite pragurile de creştere este mai mică decât cea aplicată în cazul preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, primarilor şi viceprimarilor de municipii şi oraşe. Dacă 50% din valoarea cumulată a proiectelor aflate în implementare reprezintă proiecte care au ca obiect capacitatea administrativă a beneficiarului, atunci sporul primit se poate ridica la maxim 25%”, a mai transmis MIPE.