Cresc prețurile la apartamente în România. Modificarea Codului Fiscal care va lovi din plin buzunarele celor care visau la o locuință

de: Alexandru Puiu
20 09. 2023

Noul Cod Fiscal vine la pachet cu o serie stufoasă de modificări legislative, taxe și impozite suplimentare. Printre altele, lista include și majorări de TVA care, în mod regretabil, se vor reflecta în prețuri mai mari pentru români.

De la 1 ianuarie 2024, TVA-ul la locuințe va crește de la 5% la 9%, iar schimbarea vine la pachet cu o serie importantă de schimbări care vor complica semnificativ procesul de achiziție al unei locuințe în România la preț bun. Dacă vrei să ”furi un pic la cântar”, singura ta șansă de a mai beneficia de acum de vechea taxă pe valoare adăugată este să plătești avansul la apartament sau casă înainte de finele acestui an.

Poți să ajungi chiar la TVA de 19% la apartament

Schimbările legislative legate de noul TVA ar trebui să se aplice începând cu 1 ianuarie 2024, dar dacă închei un contract și plătești un avans pentru achiziționarea unei locuințe ce respectă noile condiții, vei putea rămâne la 5% în loc de 9%.

În ceea ce privește noua cotă de TVA, aceasta ar urma să se aplice numai pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, conform avocatnet.ro.

Ca referință, suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Dacă nu cumva vrei să ajungi la un TVA de 19%, la momentul livrării locuinței, acesta trebuie să poată fi locuită ca atare, un alt detaliu tehnice ce implică o serie stufoasă de note de subsol. Condițiile cumulative care trebuie îndeplinite pentru statutul de ”locuibilă” sunt:

  • acces liber individual la spaţiul locuibil, fără tulburarea posesiei şi a folosinţei exclusive a spaţiului deţinut de către o altă persoană sau familie;
  • acces la energia electrică şi apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere;
  • sunt formate cel puţin dintr-un spaţiu pentru odihnă, un spaţiu pentru pregătirea hranei şi un grup sanitar;
  • finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, după caz, în funcție de tipul construcției, geamuri, ușă intrare;
  • finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;
  • instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;
  • instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.