18 sept. 2023 | 07:30

Cât costă întreținerea la un apartament cu două și trei camere în această iarnă, dar la o garsonieră. Cât plătești încălzirea, apa caldă și energia

ACTUALITATE
Cât costă întreținerea la un apartament cu două și trei camere în această iarnă, dar la o garsonieră. Cât plătești încălzirea, apa caldă și energia

Când vine vorba de costurile de întreținere ale unui apartament în România, te poți aștepta la niște sume de plată deloc neglijabile în fiecare lună. Partea bună este încă că în iarna care urmează nu se vor înregistra diferențe majore comparativ cu anul trecut.

Dacă luăm ca exemplu realitatea din București, prețul gigacaloriei a rămas la 330 de lei și în acest an, la fel ca în 2022. Astfel, în funcție de numărul de camere și de persoane din locuință, te poți aștepta la costuri cu întreținerea între 160 de lei și 500 de lei. Partea bună este că s-a mai liniștit și presiunea din zona giganților energetici care activează în țara noastră, detaliu care s-a reflecta într-un preț rezonabil la gaze naturale.

Ce se întâmplă cu prețurile la energie și utilități

Cel mai probabil, iarna următoare va veni cu numeroase alte probleme legate de încălzire și apă caldă pentru bucureșteni, pe lângă prețurile deloc neglijabile. Nu ajută nici faptul că Termoenergetica, gestionarul rețelei de distribuție a apei termice, are o problemă financiară majoră cu Elcen, producătorul de energie termică.

În orice caz, Consiliul General al Bucureștiului a stabilit în primăvară majorarea gigacaloriei, după 11 ani, de la 137 de lei până la 330 de lei, ambele fără TVA. Cu alte cuvinte, dacă stai în Capitală, te va costa mai mult confortul termic în acest an. Cu TVA, valoarea achitată va fi de 346,5 lei pe gigacalorie. În contextul în care consumul pentru o garsonieră gravitează în jurul a 0,51 gigacalorii, iar românii stau în medie în 25 de grade Celsius în casă, prețul nu ar trebui să depășească 200 de lei.

La un apartament cu două camere, undo consumul mediu la nivel statistic este de 0,75 Gcal, te poți aștepta la aproximativ 260 de lei pe lună. La trei camere, consumul sare la 0,94 Gcal în medie pentru un cost total de 325 de lei pe lună. La patru camere, te poți aștepta la aproape 475 de lei, cu un consum mediu de 1,37Gcal.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele