Complet interzis pentru șoferii din România, amenzi de până la 3000 de lei: ce trebuie să nu ai în mașină ca să eviți paguba

de: Alexandru Puiu
05 04. 2023

Codul Rutier vine cu o serie de prevederi mai puțin cunoscute de către șoferii din România, pe lângă particularitățile care vizează circulația pe drumurile patriei. De exemplu, te poți trezi cu amendă de până la 3000 de lei pentru anumite obiecte pe care le ai în mașină.

Românii care obișnuiesc să aducă modificări autoturismelor proprietate personală, trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte care, foarte ușor, se pot lăsa cu amenzi. Până la 3000 de lei, de exemplu, pot primi șoferii care obișnuiesc să circule cu mașini care au lipite pe geamuri diverse accesorii care, prin număr sau dimensiuni, reduc vizibilitatea conducătorului auto.

Codul Rutier vine cu noi amenzi pentru șoferi

În România, foarte mulți șoferi continuă să-și agațe în geam cruci, jucării de pluș, odorizante și suporturi pentru telefonul mobil. Ideea în sine nu este neapărat greșită, dar când acestea sunt numeroase și ajung să-ți afecteze vizibilitatea, riști să faci un accident, iar un astfel de scenariu încearcă să-l adreseze legislația națională. După cum a explicat expertul în conducere defensivă Sorin Ene, problemele pot apărea în anumite situați cât se poate de particulare.

„La colțul străduței și, uitați, fix în acest moment, acea secundă în care pietonul nu se vede… care secundă contează foarte mult. De ce? Pentru că este timpul nostru de reacție. Avem o situație în care am frânat destul de târziu din cauza neatenției. Deja obiectul de la oglindă a plecat, s-a dus în parbriz. (…) Virăm, ocolim, toate aceste obiecte în mașină se plimbă. La un moment dat eu sunt atent ce lovește, pe unde lovește, se aude nu știu ce zgomot e… Până depistez și așa mai departe… Deci conducătorul auto trebuie să fie atent la drum, să nu aibă niciun fel de… acest obiect lipit pe parbriz și așa mai departe”, a explicat el la Digi 24.

Dincolo de scenariile particulare care implică acele obiecte, este bine de știut că sancțiunile legate de cât de afectată este vizibilitatea sunt decise de agentul de circulație, iar dacă acesta are o zi proastă, amenzile s-ar putea fie surprinzător de usturătoare. Pentru context, „Aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni”, conform Codului Rutier.