05 nov. 2022 | 07:34

Greșeala de la volan care se lasă cu amendă de până la 2900 de lei. Toți șoferii pot ”călca strâmb”

ACTUALITATE
Greșeala de la volan care se lasă cu amendă de până la 2900 de lei. Toți șoferii pot ”călca strâmb”

Codul Rutier din România a suferit mai multe modificări în ultimul an și nu este foarte clar dacă nu cumva vor mai fi implementate și alte modificări, începând cu actualizare a punctului de amendă care a rămas neschimbat de mai bine de 4 ani.

Greșelile pe care le fac șoferii în trafic au prețuri diferite, în funcție de gravitatea faptei din spate. Există însă și particularități de neatenție sau obișnuință care se pot reflecta într-un set de sancțiuni foarte usturătoare. Printre ele se numără amenzi de până la 2.900 de lei pentru un gest aparent banal.

Cât te costă gunoaiele aruncate pe geam, în trafic

Dacă ești surprins de un polițist în timp ce arunci gunoaie pe geamul mașinii, merită să ai în vedere că riști o amendă cuprinsă între 1305 și 2900 de lei. Gestul se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni și, fără să surprindă pe nimeni, nu prea contează ce arunci, ci gestul în sine. Până și un chiștoc de țigară te poate băgat în vizorul agenților de circulație.

Acesta este doar un exemplu de gest banal care se lasă cu amendă usturătoare. Tot în Codul Rutier 2022 se menționează sancțiuni pentru mașinile murdare. Conform legii, este interzisă circulația pe drumurile publice cu un autoturism ale cărui plăcuțe de înmatriculare sunt murdare și nu pot fi identificate de la distanță. Această situație care poate fi în mod autentic o manifestare de neatenție, dacă ai circulat prin noroi sau praf și nu ai avut timp să-ți speli mașina, se încadrează în casa I de sancțiuni și se transpune într-o amendă între 290 și 435 de lei.

De geamurile murdare am mai discutat în trecut, dar merită să în vedere că, în cazul în care un polițist este de părere că stratul de praf îți afectează vizibilitatea, riști o amendă de până la 1160 de lei. Polițiștii vor putea sancționa „nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”, după cum se menționează în Codul Rutier 2022.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele