Cod Rutier 2022 – amendă de până la 1160 de lei pentru un gest nevinovat: toți șoferii neglijează asta

Cod Rutier 2022 - amendă de până la 1160 de lei pentru un gest nevinovat: toți șoferii neglijează asta

Poliția Română, prin noile modificări din codul rutier 2022, a mai găsit un motiv pentru a-i amenda pe șoferi, de astă dată în legătură cu aspectul mașinii.

Polițiștii susțin că amenzile sunt mari pentru că un parbriz murdar poate pune în pericol viața celor din automobil, dar și a celorlalți participanți la trafic. Ei spun că parbrizul, luneta sau geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier restrâng sau estompează vizibilitatea în timpul mersului, dacă sunt murdare.

De aceea cei care nu au grijă de vehiculele lor se pot trezi cu o amendă cuprinsă între 860 şi 1.160 de lei.

Legea lasă loc de interpretare

Dar există o mare problemă, în Codul rutier, pentru că acesta nu definește cu precizie ce înseamnă „geam murdar“, lăsând totul la bunul-plac al agentului constatator. De exemplu, un şofer nu poate fi amendat dacă mașina este foarte murdară din cauza vremii.

Dar amenzile pentru geamurile murdare sunt aplicate chiar dacă legea nu face nicio distincție între o lunetă prăfuită şi una plină de noroi.

De exemplu, un șofer poate fi stropit de o altă mașină care nu are apărători la roți, iar peste câteva minute, timp în care nu avea cum să oprească pentru a-și curăța geamurile întrucât ar fi blocat tot traficul, să fie amendat de un polițist.

Aşa că rămâne la latitudinea oamenilor legii să decidă, în trafic, dacă geamurile mașinilor sunt murdare sau nu.

Poliția Română a anunțat ce amenzi riscă cei care au geamurile murdare la mașină.

Art 101 (1) pct. 21:

Nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului.

„Amenda o să varieze, din 27 februarie 2022, între 870 de lei și 1.160 de lei”, se arată în avertismentul postat de Poliție pe  pagina oficială de Facebook.