Companiile, din ce în ce mai pregătite pentru era inteligenței artificiale. Cât de dispuse sunt să apeleze la AI, de fapt

de: Iulia Kelt
19 10. 2023

Peste jumătate dintre organizațiile globale se află în etapa de testare sau de implementare a inteligenței artificiale au majorat investițiile în această direcție în ultimele zece luni.

Informațiile sunt conforme unui studiu recent publicat de Gartner, citat de Agerpres.

Potrivit datelor din această cercetare specializată, 45% dintre liderii executivi au raportat că se află în faza de testare a inteligenței artificiale generative, în timp ce alți 10% au implementat deja soluții de acest tip în operațiunile lor.

Vezi și: Inteligența artificială trebuie să fie reglementată. Impactul ei asupra învățământului, măsurile propuse de UNESCO

Tendința este clară: inteligența artificială câștigă teren

Aceste cifre reprezintă o creștere semnificativă comparativ cu sondajul Gartner realizat în martie și aprilie 2023, când doar 15% dintre respondenți se aflau în etapa de testare a inteligenței artificiale generative și doar 4% erau deja în faza de exploatare, informează economedia.ro.

În paralel, opt din zece dintre reprezentanții companiilor consideră că beneficiile aduse de inteligența artificială generativă depășesc riscurile asociate, în creștere față de cei 68% care împărtășeau această opinie în sondajul precedent.

De asemenea, 45% dintre întreprinderi își extind investițiile în inteligența artificială generativă pentru a acoperi mai multe funcții de afaceri, dintre care 22% se orientează către peste trei funcții diferite.

În acest context, dezvoltarea de software are cea mai mare rată de adoptare sau de investiții în inteligența artificială generativă, urmată de departamentele de marketing și de serviciile pentru clienți.

Vezi și: Inteligența artificială care ține loc de medic, mai aproape decât crezi. Cât de departe suntem de acel viitor

Companiile, deschise către un univers AI

Inițiativele de creștere au fost identificate drept principală preocupare în ceea ce privește investițiile în inteligența artificială generativă de către 30% dintre participanți, urmate de optimizarea costurilor  și îmbunătățirea experienței clienților și a retenției.

Sondajul Gartner a inclus 1,419 de respondenți care au participat la un webinar Gartner în septembrie 2023, unde au discutat despre costurile și riscurile legate de inteligența artificială.

Vezi și: Cele trei joburi pe care Inteligența Artificială nu le poate fura. Aceste meserii sunt în siguranță, momentan