16 oct. 2023 | 18:25

Inteligența artificială care ține loc de medic, mai aproape decât crezi. Cât de departe suntem de acel viitor

ACTUALITATE
Inteligența artificială care ține loc de medic, mai aproape decât crezi. Cât de departe suntem de acel viitor

AI continuă să influențeze și să transforme industriile la nivel global.

Fani și critici

În timp ce dezbaterea despre locurile de muncă pe care această tehnologie le-ar putea înlocui pare a fi nesfârșită, până acum un lucru este clar: AI are o putere surprinzătoare de a îmbunătăți multe domenii.

Așa este impactul pe care îl are tehnologia încât o nouă poveste a devenit virală. Povestea provine din mărturia unei mame care a susținut că ChatGPT i-a dat un diagnostic precis al bolii de care suferă fiul ei de patru ani, lucru de care nu știa complet chiar și după ce a vizitat 17 medici diferiți pe o perioadă de trei ani.

Citește și Inteligența artificială provoacă temere: Studiul care arată care sunt problemele

Povestea a împărțit părerile, totuși evidențiază capacitățile ChatGPT, care a ajutat o mamă îngrijorată să găsească un diagnostic despre starea de sănătate a fiului ei, un băiat de doar patru ani care s-a luptat toată viața cu o durere de dinți persistentă.

Povestea interesantă

Potrivit presei locale, femeia, pe nume Courtney, a spus că fiul ei Alex a suferit de ceea ce părea a fi un mister medical. Femeia a declarat chiar că trebuie să-i dea copilului ei ibuprofen în fiecare zi pentru a-i calma durerea.

După ce a trecut prin 17 medici din toate tipurile de specialități, femeia a decis să meargă pe ChatGPT și să împărtășească informații din notele medicale. Spre surprinderea ei, ChatGPT a răspuns că băiețelul ar fi suferit probabil de sindromul măduvei prinse, care apare atunci când măduva spinării se atașează de coloana vertebrală, provocând simptome fizice și de dezvoltare.

Citește și Google rezolvă cea mai mare problemă a operelor realizate de inteligența artificială. Cum le identifici

După diagnosticul lui ChatGPT, femeia a mers pe grupuri de Facebook pentru a găsi familii și copii cu aceeași problemă medicală. Apoi a primit recomandări și a vizitat un neurochirurg care a revizuit scanările fiului ei și a confirmat problema. Alex a fost operat și acum se recuperează.

Puterea AI este de netăgăduit și este aici pentru a rămâne

În mijlocul creșterii inteligenței artificiale, au apărut deja cazuri care să evidențieze potențialul acesteia de a transforma industriile. Nu este un secret pentru nimeni că, în regiunile în curs de dezvoltare precum America Latină, sectoare precum sănătatea se confruntă cu provocări.

În mod curios, lipsa de dezvoltare continuă în ciuda faptului că în America Latină există deja companii care lucrează de ani de zile la soluții care includ tehnologii AI pentru sectorul sănătății, inclusiv Source Meridian din Columbia.

Citește și Inteligența artificială, imposibil de prins: nu mai știe nimeni ce scriu oamenii, ce scriu ”roboții”

Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor clienții care profită de inovația tehnologică de acest tip sunt instituții din SUA și Europa.

Edward Cullen, CEO al Crescite, o companie lider Web 3.0, menționează că: „Este remarcabil să vedem impactul pe care îl au noile tehnologii, inclusiv AI, pe piețele emergente. Ar trebui să vedem în continuare AI având un impact asupra sănătății, în special în țările în care asistența medicală poate fi mai greu de accesat. În cazul tehnologiilor precum Web 3.0, în America Latină, aproximativ 70% din populația regiunii rămâne nebancarizată sau insuficient bancar, astfel încât potențialul de îmbunătățire rămâne foarte mare.”

Inteligența artificială trebuie reglementată

După ce au aflat povestea de mai sus, au apărut fani care credeau în AI, totuși au sosit și mulți detractori. Aceștia din urmă consideră cazul ilogic, susținând că ChatGPT pur și simplu interpretează informațiile pe care le-a stocat deja sau care sunt disponibile pe web.

Indiferent de ce parte te afli, nu există nicio îndoială că AI ne va transforma viața în următorii ani, deși mai este ceva de parcurs.

Citește și Inteligența artificială își diversifică activitatea: cum ajută la traducerea textelor antice

Merită să ne amintim că în ultimele zile lideri precum Elon Musk de la X (fostul Twitter); Mark Zuckerberg de la Meta; Bill Gates de la Microsoft și alții s-au întâlnit într-o sesiune cu ușile închise organizată de Senatul Statelor Unite.

Acolo, toată lumea a fost de acord că este necesară implementarea reglementărilor pentru IA.