Cine a inventat mașina de cusut, de fapt. Legătura surprinzătoare cu formația Beatles

de: Gabriel Peneș
05 09. 2023

Istoria inventării mașinii de cusut a fost un proces îndelungat și nu străfulgerarea genială dintr-un anumit moment. Totuși, din destul de lungul șir al celor care au contribuit la apariție și dezvoltarea acestui aparat ce a ușurat enomr munca oamenilor, se distinge figura americanului Elias Howe. El a brevetat mașina de cusut ce se apropie cel mai mult de cele contemporane. Dar, vă veți întreba, ce legătură are celebra trupă Beatles cu Howe și mașinile de cusut? Veți afla în rândurile de mai jos.

Cine a inventat mașina de cusut, de fapt

În 1965, cei patru membri ai trupei Beatles – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr – au apărut în comedia muzică „Help!”, ce purta titlul unei deja celebre piese de-ale lor. Toată lumea a fost uimită de textul ce a rulat pe genericul de final, în care băieții din Liverpool dedicau filmul unei persoane pe nume Elias Howe.

„Acest film este dedicat, cu respect, memoriei domnului Elias Howe care, în 1846, a inventat mașina de cusut”, se scria în textul ce rula la finalul filmului, scrie newenglandhistoricalsociety.com.

Nimeni nu a priceput ce a vrut să însemne această dedicație, dar mulți au pus-o pe seama absurdului din umorul englezesc..

Alții au legat titlul filmului – „Help!”, adică „Ajutor!” – de lupta lui Howe de a-și breveta invenția și căpătarea creditului pentru acest lucru.

Așa ajungem la viața acestui Elias Howe, născut pe 9 iulie 1819, în Spencer, Massachusetts, într-o perioadă în care aproape toată lumea cosea cu mâna, așa cum omenirea o făcea de 20.000 de ani.

E drept, cu un an înainte, în 1818, prima mașină de cusut americană fusese inventată de John Adams Doge și John Knowles. Mașina lor nu a reușit să coasă o cantitate utilă de material înainte de a funcționa defectuos.

Legătura surprinzătoare cu formația Beatles

Howe și-a făcut ucenicia într-o fabrică din Lowell, dar și-a pierdut jobul în 1837. Între timp, fuseseră făcute mai multe încercări de obținere a unui patent de invenție pentru o mașină de cusut ori cel puțin fusese realizat designul unor modele.

De altfel, prima mașină de cusut funcțională a fost inventată de croitorul francez, Barthelemy Thimonnier, în 1829. Aceasta folosea, însă, numai un fir și un ac înțepenit care făcea aceleași cusături de lanț folosite cu broderia.

Inventatorul a fost aproape ucis de un grup înfuriat de croitori francezi care și-au ars fabrica de îmbrăcăminte pentru că se temeau de șomaj ca urmare a noii invenții.

În 1834, Walter Hunt a construit prima mașină de cusut din America de relativ succes. Ulterior, el și-a pierdut interesul pentru brevetare, deoarece credea că invenția sa ar cauza șomaj. Astfel, Hunt nu și-a brevetat niciodată invenția, ceea ce va avea consecințe majore ulterioare, inclusiv asupra vieții lui Howe.

Și asta, pentru că chiar el va primi primul brevet american, în 1846, pentru „un proces care folosea firul din două surse diferite”.

Mai interesant este faptul că ideea i-a venit lui Howe în urma unui vis. Un coșmar, de fapt, în care el era prins de un trib de canibali care voiau să-l mănânce, fluturându-și în același timp sulițele. Când s-a trezit, Howe și-a amintit de sulițele ce aveau niște găuri, mișcându-se în sus și în jos. La fel ca acul de la mașina de cusut ce folosea două surse de fire.

Cu toate acestea, Elias Howe a întâmpinat mai târziu probleme în apărarea brevetului și comercializarea invenției sale. Iar marele adversar a fost Isaac Singer, un nume care, probabil, este multora mult mai familiar.

Mașinile de cusut nu au intrat în producția de masă până în anii 1850, când Isaac Singer a construit prima mașină de succes comercială. Singer a construit prima mașină de cusut în care acul sa mișcat în sus și în jos, mai degrabă decât unul lateral, iar acul a fost alimentat de un pedalier.

Cu toate acestea, mașina lui Isaac Singer folosea același steag cu panglici pe care Howe îl brevetase deja. Așa că Elias Howe l-a dat în judecată pe Isaac Singer pentru încălcarea brevetului și a câștigat în 1854.

I-a fost de mare folos și faptul că, în 1834, Walter Hunt nu-și brevetase propria mașină de cusut, altfel Hunt ar fi devenit inventatorul oficial al acesteia.

După ce a câștigat procesul cu Singer, Howe a devenit un om tot mai bogat. Inițial a primit suma de 15.000 de dolari – circa 400.000 de dolari, în ziua de azi, dar și procente din vânzările ulterioare ale mașinilor lui Singer. În total, a ajuns la imensa sumă de 2 milioane de dolari, aproximativ 400 de milioane de dolari, la valoarea de azi.

A donat o bună parte din bani Armatei Unioniste, în timpul Războiului Civil american, desfășurat între 1861-1865. Howe a murit, din păcate, în 1867, la doar 48 de ani, din cauza unui imens cheag de sânge ce i-a provocat un atac cerebral.

Acum, dacă revenim la filmul Beatles-ilor pomenit la început există în el următoarea scenă: Ringo Starr, bateristul trupei, este înconjurat de membrii unui cult care se pregătesc să-l sacrifice. S-a sugerat că scena a fost inspirată de visul ce l-a determinat pe Howe să inventeze mașina de cusut în forma pe care a făcut-o.

Pe de altă parte, într-o carte despre John Lennon, Sherry Ann White sugerează că referința la mașina de cusut din film este legată, de fapt, de Isaac Singer.

De ce? Pentru că Singer a avut un partener de afaceri pe nume Edward Clark care a construit clădirea de apartamente Dakota, din New York. Întâmplător, Lennon s-a mutat chiar în acea clădire în 1973, tot în fața ei fiind împușcat mortal, în 1980.

„A știut John despre povestea mașinii de cusut și legătura cu construcția clădirii Dakota încă din 1965, cu 8 ani înainte să se mute acolo? Eu cred că da”, a scris White în cartea sa.

Dar, dincolo de aceste detalii, două lucuri rămân: Elias Howe este creditat pentru inventarea mașinii de cusut, iar trupa Beatles i-a dedicat filmul „Help!”, din 1965.