Cercetătorii au descoperit meduza nemuritoare: cum reușește această ființă uimitoare să păcălească timpul

de: Iulia Kelt
16 01. 2023

Nemurirea este un subiect care a reușit să-i fascineze pe oameni încă din cele mai vechi timpuri. Cu toate că s-a căutat, de-a lungul anilor, în mod constant, un leac pentru prevenirea îmbătrânirii la om, el nu a fost găsit.

Toate ființele de pe planetă se nasc, se maturizează, îmbătrânesc, ca mai apoi să moară. Totuși, există, o excepție: o creatură de cel mult patru milimetri, cunoscută și sub numele de „meduza nemuritoare” (Turritopsis dohrnii).

Spre deosebire de marea majoritate a organismelor vii, Turritopsis dohrnii este capabilă de întinerire și nemurire biologică.

Ce se știe despre meduza nemuritoare

Meduza nemuritoare se reproduce sexual: spermatozoizii masculului fecundează ovulele femelei și astfel se formează zigotul.

Acesta crește ca larvă și plutește până când se atașează de fundul mării într-un polip și, când este gata, se reproduce asexuat.

Cu toate astea, după reproducere nu obișnuiește să moară: își poate alege o cale alternativă și își poate inversa ciclul de viață.

Corpul său i se micșorează pentru a forma o structură care seamănă cu o sferă, numită „cysto” care se deplasează până când se lipește de fundul apei, iar apoi generează un nou polip, care, la rândul său, dă naștere unei noi meduze, intrând astfel, din nou, în ciclul menționat anterior.

Acest proces poate avea loc la nesfârșit și îi permite meduzei să trăiască veșnic.

Echipa de cercetare condusă de Carlos López Otín de la Universitatea din Oviedo a contribuit la descifrarea genomului acestei meduze nemuritoare. Rezultatele au fost publicate în revista PNAS.

Folosind diverse instrumente bioinformatice și genomica comparativă, s-a descoperit că Turritopsis dohrnii posedă o serie de variații genetice care contribuie la plasticitatea și longevitatea biologică.

Genele găsite sunt asociate cu repararea și replicarea ADN-ului, reînnoirea populației de celule stem, comunicarea de la celulă la celulă și reducerea mediului celular oxidativ dăunător.

Toate aceste procese sunt asociate cu longevitatea și îmbătrânirea la oameni.

În plus, studiind în detaliu fiecare etapă a întineririi meduzelor, au fost identificate o serie de modificări ale expresiei genelor care sunt necesare transformării celulelor, printr-un proces cunoscut sub numele de dediferențiere. Acest lucru îi permite meduzei să-și reseteze efectiv propriul ceas biologic.