Top 10 lucruri neștiute despre meduze

Meduzele sunt printre cele mai intimidante și intrigante creaturi ale lumii marine, așa că nu este surprinzător faptul că atât copiii cât și adulții le găsesc fascinante.

Mai jos, ți-am pregătit zece lucruri pe care nu le știai despre aceste creaturi minunate și ciudate. S-ar putea să fii surprins de ceea ce nu știi despre acestea.

1. Meduzele sunt cele mai vechi animale multicelulare de pe planetă

Oamenii de știință au descoperit fosile de meduze în roci despre care se crede că au mai mult de 500 de milioane de ani. Asta le face și mai bătrâni decât dinozaurii!

2. Meduzele nu au creier

Nici ele nu au inimă, plămâni sau creier! Deci, cum trăiește o meduză fără aceste organe vitale? Pielea lor este atât de subțire încât pot absorbi oxigenul direct prin ea, deci nu au nevoie de plămâni. Nu au sânge, așa că nu au nevoie de o inimă pentru a-l pompa. Și răspund la schimbările din mediul din jurul lor folosind semnale de la o rețea nervoasă chiar de sub epidermă – stratul exterior al pielii – care este sensibilă la atingere, așa că nu au nevoie de un creier pentru a procesa gânduri complexe.

3. O meduză se numește Medusa

Meduzele arată adesea ca un clopot cu tentacule de jur împrejur. Forma acestui clopot se numește medusa pentru că seamănă cu Medusa rea ​​din mitologia greacă – o femeie care a jignit pe zeița Atena care apoi și-a schimbat părul în șerpi și și-a făcut fața atât de hidosă încât transforma oamenii în piatră. Medusa este, de asemenea, cuvântul pentru meduză în multe alte limbi, inclusiv greacă, ebraică și franceză.

4. Meduzele se pot clona singure

Imaginați-vă dacă ați putea să vă împărțiți în jumătate și să creați o a doua versiune a voastră? Dacă tăiați o meduză în jumătate, bucățile de meduză se pot regenera și se pot transforma în două jeleuri noi.

5. Unele meduze au dinți

Meduzele au dinți. Meduza cu pieptene beroid are sute de rânduri de „dinți” formați din fire de păr minuscule care își pot străpunge, rupe și trage prada în stomac.

6. Meduzele au plecat în spațiu

În 1991, meduzele de pește-lună au călătorit în spațiul cosmic cu naveta spațială Columbia, astfel încât oamenii de știință să poată examina modul în care microgravitația le afectează. Meduzele s-au înmulțit în spațiu. Când s-au întors pe Pământ, oamenii de știință au descoperit că meduzele născute în spațiu nu și-au putut da seama cum să facă față gravitației.

7. Meduzele nu se încurcă niciodată

Chiar dacă unele meduze au tentacule foarte lungi, nu se încurcă niciodată sau nu se înțepă. Asta pentru că tentaculele sunt foarte alunecoase și doar înțepă alte specii de meduze.

8. Meduzele pot avea tentacule super lungi

Meduza cu coama leului este cea mai mare specie de meduză din lume. Poate avea tentacule care au peste 27 de metri lungime – mai lungi decât dimensiunea balenei albastre, care este cel mai mare mamifer din lume!

9. Grupurile de meduze au un nume cu adevărat minunat

S-ar putea să credeți că un cârd de gâște, o haită de lupi sau un gașcă de pisici sună interesant, dar grupurile de meduze au nume și mai bune. Un grup de meduze – care poate include până la 300.000 de exemplare – se numește „înflorire”, „roi” sau „smack”.

10. Nu e mare lucru la o meduză

Meduzele sunt alcătuire între 85% și 98% din apă. Dacă se ajung pe plajă, aproape că vor dispărea pe măsură ce apa lor se va evapora.

Citește și:
Etichete: