Cele mai mari pericole pentru banii românilor: ele ne pot îngropa în 2023
Când vine vorba despre pericole ce pândesc asupra economiei naționale, dar și asupra banilor populației și firmelor, 2023 dispune de o paletă largă de posibilități, din nefericire pentru noi toți.
Situația economică a anului curent este una complicată și complexă. Avem numeroși factori variabili a căror evoluție negativă ne poate afecta și pe noi, în diverse moduri.
De exemplu, analiștii economici din cadrul Băncii Naționale a României privesc cu mare îngrijorare către războiul din Ucraina.
Ce se întâmplă la granițele țării noastre are consecințe negative în economie și, de asemenea, va continua să reprezinte o mare provocare pentru firme, pentru populație, dar și pentru factorii de decizie ce sunt puși în situații dificile.
„Războiul din Ucraina și sancțiunile asociate continuă însă să genereze incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, prin efectele posibil mai mari exercitate asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profiturilor și planurilor de investiții ale firmelor, dar și prin potențiala afectare mai severă a economiei europene/globale și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare”, explică BNR.
2023 nu este un an ușor, să nu ne facem iluzii
Avem șanse să redresăm multe aspecte în plan economic, sunt de părere analiștii BNR, doar că accesarea banilor disponibili prin programele europene depind de îndeplinirea anumitor condiții.
„Totodată, absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte în implementarea proiectelor.
Ea este însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, precum și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a impactului contracționist al șocurilor pe partea ofertei, amplificate de războiul din Ucraina și de înăsprirea condițiilor economice și financiare pe plan internațional”, mai subliniază specialiștii.
Totuși, un element optimist constă în faptul că „balanța riscurilor induse de șocurile pe partea ofertei la adresa noii perspective a inflației este relativ echilibrată, date fiind evoluțiile recente ale cotațiilor principalelor produse energetice și mărfuri agroalimentare, precum și cele ale determinanților majori ai acestora”.
Nu trebuie să ne culcăm pe-o ureche, deoarece incertitudini și riscuri semnificative sunt asociate însă și conduitei politicii fiscale.