Cel mai vechi foc din lume: n-a fost stins de 6.000 de ani, explicația oamenilor de știință

de: Iulia Kelt
23 05. 2023

În momentul în care exploratorii au dat peste Muntele Arzător, în secolul al XVIII-lea, l-au confundat cu un vulcan. Cu toate acestea, s-a dovedit că au dat peste ceva mult mai ciudat de atât.

Descoperit în New South Wales, din Australia, se presupune că acesta ar fi cel mai vechi foc cunoscut în lume, care nu s-a stins de mii de ani.

Focul poate fi și mai vechi decât se crede

Majoritatea oamenilor de știință cred că focul arde de cel puțin 6.000 de ani, deși unii susțin că este mult mai vechi.

Este situat la aproximativ 30 de metri sub pământ, în Muntele Wingen. Cuvântul Wingen, deloc întâmplător, înseamnă „foc” în limba aborigenă a poporului Wonaruah, din Australia.

Deoarece se află sub pământ, nu este posibil să vezi focul sau chiar să-i ghicești dimensiunea, însă fumul care se ridică din munte este o dovadă vie a prezenței sale.

„Nimeni nu știe dimensiunea incendiului de sub Burning Mountain, puteți doar să deduceți”, a declarat Guillermo Rein, profesor de știință a focului la Imperial College London din Marea Britanie, pentru ScienceAlert, în 2022.

„Este, probabil, o minge de aproximativ 5 până la 10 metri în diametru, care atinge temperaturi de 1.000 de grade Celsius”, a explicat el, de asemenea.

Focul este alimentat de stivele de cărbune care se află sub munte. La fel ca un bulgăre de cărbune care devine alb într-un șemineu, focul fără flacără se strecoară încet prin cărbune cu aproximativ 1 metru pe an.

Estimările de vârstă sunt realizate pe baza măsurătorilor traseului incendiului, care se întinde pe aproximativ 6,5 kilometri și a ratei cu care arde. Adevărul este însă că nimeni nu știe când a început totul, dar se emit teorii.

Nu este prea sigur cum a pornit focul, dar aproape sută la sută oamenii nu au nicio legătură cu asta. O lovitură de fulger ar putea fi una dintre posibilele cauze.

Profesorul Rein crede că, atunci când vine vorba despre căldura pompată din focul de cărbune, aceasta ar fi creat o zonă de 50 de metri în jurul vârfului dealului, care este lipsită de orice vegetație.