Cel mai puternic sistem audio din lume. Sunetul pe care îl produce poate să te omoare [VIDEO]

de: Iulia Kelt
12 12. 2023

Un sunet puternic poate face diferența dintre o experiență muzicală memorabilă și un disconfort auditiv major.

Dar gândește-te la cel mai zgomotos concert la care ai fost vreodată, spre exemplu. Cu siguranță ai simțit vibrațiile subwooferului în piept și o senzație neplăcută în urechi, imediat după.

Ei bine, acestea sunt doar detalii în comparație cu ceea ce poate produce un echipament acustic construit de o echipă de oameni de știință europeni.

Vezi și: De ce un televizor scump te obligă să cumperi un sistem audio

Cel mai puternic sistem audio construit, până acum, de oamenii de știință

Imagină-ți un sistem de difuzoare uriaș, capabil să producă 400.000 de wați de sunet amplificat. O astfel de intensitate a volumului este suficientă să pună în pericol viața unui om, fără a fi necesar să redai, spre exemplu, muzică dubstep.

Acesta este Leaf – Large European Acoustic Facility, construit de Agenția Spațială Europeană (ESA), și, conform The Daily Mail, este, posibil, cel mai puternic sistem de sunet din lume.

Comparativ, urechea umană are tendința de a suferi daune sau pierderea auzului de la orice sunet de peste 85 de decibeli și începe să resimtă durere în jur de 120 dB. În timp ce un sistem mediu de amplificare de 400.000 de wați folosit la un spectacol rock în arenă generează 135 dB. Sistemul Leaf este capabil să producă peste 154 dB.

Practic, aceste valori sunt mai mult decât suficiente pentru a produce un boom sonic violent și echivalentul la a sta lângă o escadrilă de avioane de luptă decolând simultan.

Vezi și: Experiență: de ce e complicat să te bucuri de sunet Dolby Atmos la tine acasă

Gigantul audio se află într-un buncăr din Olanda

Acest gigant acustic este găzduit de centrul de testare ESTEC, un buncăr din Olanda. Mecanismul uriaș trimite azot printr-o boxă gigant și produce suficient zgomot pentru a surzi permanent pe oricine ar fi suficient de nechibzuit să se afle în imediata apropiere.

ESA susține că nicio persoană nu ar putea supraviețui ascultând sunetul produs atunci când Leaf este setat la volumul  maxim.

Pentru a opera în siguranță acest sistem de sunet potențial fatal, oamenii de știință controlează mașina din spatele pereților de beton armat cu o cameră care măsoară peste 16 metri înălțime, 11 metri lățime și nouă metri adâncime.

Izolarea suplimentară se realizează prin stratul de rășină epoxidică care reflectă zgomotul amplificat înapoi în camera întărită.

 

Chiar dacă ar părea amuzant să ne imaginăm că ESA a construit difuzoarele pentru a-i enerva vecini cu volum intens la care să asculte, spre exemplu, Iron Maiden sau pentru a găzdui un party rav să răsune în întreaga Europă, Leaf servește, de fapt, unui scop cât se poate de serios.

Zgomotul de 154 dB creat de Leaf este folosit ca parte a facilităților de simulare ale zborurilor spațiale, testând durabilitatea sonică a sateliților și navelor spațiale prin expunerea la aceleași nivuri de zgomot pe care le produce o rachetă în timpul lansării și în atmosferă.

Vezi și: REVIEW Bang & Olufsen Beosound Stage – sistemul audio ascuns într-un soundbar pe care l-ai fi crezut imposibil, până acum