Cea mai nouă meserie din România vine cu 500 de euro ”pe proiect”, cu câteva zile de muncă: cine se încadrează
În România, există foarte multe meserii, multe dintre ele apărute în ultimii ani. În mod previzibil, unele au legătură cu tehnologia, dar altele pot fi realizate chiar și de către oameni obișnuiți, fără nicio legătură cu IT-ul.
În această categorie intră meseria de narator de cărți audio sau audiobook-uri. Practic, vorbim de un cititor cu spirit de povestitor care are o voce plăcută și clară, eventual cunoscută deja în piață. O dicție aproape perfectă reprezintă de asemenea un avantaj pentru cei care vor să câștige între 200 și 500 de euro doar pentru că au citit o carte în fața unui microfon.
Ce înseamnă narator de audiobook, care sunt cei mai prolifici din România
”Un audiobook ia naștere în 45 de zile și cuprinde mai multe etape: alegerea naratorului, programarea sesiunilor de înregistrare, editarea materialului înregistrat (pentru a elimina pauzele, eventualele zgomote sau repetițiile naratorului), redactarea materialului editat (ascultarea înregistrării concomitent cu lectura cărții de către un editor pentru a identifica greșelile), corectarea materialului, editarea finală și masterizarea sunetului”, a explicat Dan Vidrașu, directorul platformei Voxa specializată în cărți audio.
Ca referință, din acest timp, lectura efectivă durează doar câteva zile, dar perioada de muncă a naratorului variază în funcție de lungimea și complexitatea volumului, în timp ce suma primită mai este influențată și de notorietatea celui care efectuează lectura.
Pe Voxa, în România, lista celor mai apreciați naratori include nume precum actorul Șerban Pavlu, jurnalista și bloggerița Cristina Stănciulescu, actorul Mihai Călin, actrița Ilinca Hărnuț și jurnalista Raluca Hatmanu. În total, vorbim de aproximativ 70 de naratori din domenii precum actorie, jurnaliști de radio sau ziariști.
Ca să înțelegi un pic mai bine modul în care a progresat acest domeniu în România, merit să ai în vedere că primele audiobook-uri în limba română au fost produse de Voxa în 2020, când oamenii stăteau acasă în pandemie, iar echipamentele de înregistrare le erau livrate actorilor și jurnaliștilor în confortul căminului.