Ce salariu îți trebuie pentru o casă în Germania, dar ca să-ți cumperi un apartament
În timp ce românii abia așteaptă să facă un credit pe 25 de ani pentru a-și achiziționa o locuință, mulți nemți nu-și permit acest lux în Germania, iar alții nici nu-și doresc așa ceva vreodată. În acest context, este cu atât mai interesant ce salariu ai avea nevoie pentru a cumpăra în apartament sau o casă în cea mai puternică economie din Europa.
Potrivit datelor agregate de ZiarulRomânesc.de și TAG24, în majoritatea orașelor din Germania ai nevoie de un salariu destul de generos pentru a-ți permite propriul apartament sau casă, după cum te-ai aștepta de altfel. În medie, venitul lunar dintr-o gospodărie ar trebui să graviteze în jurul a 5000 de euro brut pentru ca acei oameni să-și permită o proprietate de 90 de metri pătrați. Ca referință, această suprafață este considerată rezonabilă pentru un trai decent în cazul unei familii formată din trei persoane, conform portalului de proprietăți Immowelt.
Cât costă o casă în Germania
Dacă visezi la o casă în Munchen, unul dintre cele mai atractive și dezvoltate orașe ale Germaniei, valoarea de achiziție medie depășește 800.000 de euro. Din acest motiv, o familie ar avea nevoie de un venit lunar cumulat de aproximativ 10.000 de euro brut pentru a-și permite luxul tranziției de la chirie la proprietate personală. Cu dobânda standard actuală, dacă ne uităm la o casă de 90 de metri pătrați, al cărei preț gravitează în jurul valorii de 823.590 de euro, rata lunară este de 4255 de euro.
În Hamburg, lucrurile sunt un pic mai optimiste, prețul mediu al aceleiași proprietăți fiind de 588.510 euro, în timp ce rata s-ar reflecta în 71% din venitul mediu al unei familii obișnuite. Din nou, pentru a avea totuși un trai confortabil cu rata din spatele unei astfel de achiziții, venitul brut dintr-o familie ar trebui să fie de cel puțin 10.135 de euro.
În Koln, ai avea nevoie de un venit lunar de 8201 euro pentru a-ți permite rata la o locuință, pe când în Berlin, valoarea este un pic mai mică, 7942 de euro. Având în vedere aceste valori, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că Germania se află pe ultimele locuri din clasamentul țărilor dezvoltate când vine vorba de numărul proprietarilor de locuințe.