01 ian. 2023 | 09:00

Bula imobiliară explodează, iar dezastrul pieței de apartamente din România este doar vârful piramidei

ACTUALITATE
Bula imobiliară explodează, iar dezastrul pieței de apartamente din România este doar vârful piramidei

Falimente răsunătoare printre giganții din industrie, o explozie a facturilor la energie și o înăsprire radicală a politicilor ipotecare din bănci au creat mediul propice pentru o criză imobiliară similară cu cea din 2008.

În 2022, mai mulți giganți din domeniul imobiliar din China au intrat în faliment, după ce au încercat cele mai ciudate metode pentru a încerca să scape de apartamentele proaspăt construite. În SUA, prețurile la locuințe scad într-un ritm alert, cu prognoze de accelerare a acestor reduceri în 2023. Dacă ești curios de pronosticurile din Europa, Suedia se confruntă cu cele mai mari reduceri de preț din 2013 și până în prezent. Nici Marea Britanie nu a rămas imună în fața undelor de șoc ce se apropie cu pași repezi de acest colț al Europei de est.

Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente

În Ungaria, după o creștere de aproximativ un an și jumătate, chiriile au stagnat la valorile din august – septembrie. În Budapesta, care era de referință în Europa de Est, prețurile s-au dus în jos, ca o reflexie a scumpirilor agresive din piața de energie dar și la orice altceva. Nu de alta, dar țara lui Orban se confruntă cu cea mai acută criză a costului vieții din blocului comunitar. Interesul pentru locuințe este foarte jos.

În 2023, Daily News Hungary estimează un val de panică în piața imobiliară ce se va reflecta într-o vânzare accelerată a apartamentelor la prețuri din ce în ce mai mici pentru simplul motiv că proprietarii nu mai pot face față cheltuielilor din ce în ce mai mari, mai ales atunci când vorbim de oameni cu credite ipotecare. Cei de la Ingatlan.com s-au uitat deja la numărul de anunțuri ajunse online, iar dorința de vânzare bruscă este mai evidentă ca niciodată.

Dezastrul este însă la început. Trebuie să așteptăm 2-3 luni de facturi fabuloase la energie electrică și gaze naturale pentru înțelege disperarea din piața imobiliară, mai ales la nivel est european, inclusiv în România. Nu ajută nici faptul că vor exploda chiriile din cauza dobânzilor bancare, iar costul utilităților va sabota și el noii proprietari. Nici măcar constructorii nu se mai înhamă la proiecte noi, în pofida deficitului de locuințe, pentru simplul fapt că nu vor mai fi bani în piață, iar cei care au avut numerar sau bani în conturi și-au cumpărat deja ce aveau de luat.

Această schimbare de tendință a fost confirmată și de Banca Centrală din Polonia care a observat o scădere cu 53% a numărul de apartamente vândute în trimestrul doi, comparativ cu perioada similară a anului anterior, 2021. Din acest moment, degeaba mai cresc prețurile la locuințe, pentru că a devenit o manifestare de inconștiență achiziția efectivă, mai ales la valoarea actuală.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele