Cât de sănătos este să-ți hrănești pisica cu mâncare vegană, de fapt. La ce concluzie au ajuns cercetătorii

de: Iulia Kelt
18 09. 2023

Veganismul se află în mare trend, în zilele noastre. Totuși, unii oameni tind să ducă acest lucru mai departe, încercând această dietă inclusiv pe animalele lor de companie.

„Pisicile hrănite cu diete vegane tind să fie mai sănătoase decât pisicile hrănite cu diete pe bază de carne. Această tendință a fost clară și consecventă. Aceste rezultate concordă în mare măsură cu studiile anterioare similare”, au scris cercetătorii, pe baza unui nou studiu.

Deci, sunt dietele vegane cu adevărat mai sănătoase pentru pisici?

Ce au descoperit oamenii de știință, în urma unui studiu pe mai bine de 1.300 de pisici

Autorii studiului au chestionat 1.369 de proprietari de pisici, care și-au hrănit pisicile fie cu o dietă vegană, fie pe bază de carne, despre sănătatea pisicilor lor.

Majoritatea (aproximativ 65%) au adoptat ei înșiși o formă de dietă pentru a reduce consumul de carne, fiind fie vegani, vegetarieni sau reducându-și consumul de carne. O mică parte (9%) și-a hrănit pisicile cu o dietă vegană, în ciuda propriilor alegeri alimentare.

Proprietarii au fost întrebați despre sănătatea pisicilor lor, inclusiv despre condițiile de sănătate specifice, utilizarea medicamentelor și cât de des au mers la un veterinar.

În general, studiul nu a găsit nicio dovadă de efecte dăunătoare asupra sănătății la pisicile hrănite cu o dietă vegană. De fapt, autorii sugerează că o dietă vegană ar duce la beneficii de ordin medical.

În comparație cu studiile anterioare similare, acest studiu a inclus un număr relativ mare de pisici. Acestea fiind spuse, doar 127 dintre aceste pisici urmau o dietă vegană.

Autorii au raportat o tendință către efectele pozitive ale dietelor vegane. Aceasta înseamnă că a existat o tendință generală (care a fost uneori puternică), dar nu înseamnă neapărat că există o relație foarte previzibilă.

O informație care lipsește este cât timp au fost ținute pisicile la dietă.

În cele din urmă, orice studiu care evaluează sănătatea animală va avea limitări inerente dacă este conceput ca un sondaj. Proprietarii de animale de companie de obicei nu sunt instruiți din punct de vedere medical, iar „opiniile” lor pot fi subiective și, prin urmare, părtinitoare.

Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că, spre deosebire de un om, o pisică nu poate să își dea acordul spre o dietă vegană, așadar, dacă animalul nu manifestă predispoziție spre anumite sortimente de mâncare, cel mai probabil că nu ar trebui