Bani mai mulți la pensie, dacă știi ce să faci la tinerețe: cum îți așterni, așa dormi

de: Alexandru Puiu
08 05. 2023

Mulți români ce sunt la ora actuală încă activi pe piața muncii se gândesc cu groază la momentul în care vor fi nevoiți să iasă din activitate și să trăiască exclusiv din banii de pensie pe care îi vor primi de la stat. Dacă și tu te numeri printre ei, trebuie să știi că există soluții, iar cu cât le aplici mai din timp, cu atât mai bine îți va fi la bătrânețe.

Avem aproape opt milioane de români ce contribuie în acest moment la Pilonul 2 de pensii, însă mult mai puțini știu că mai există o posibilitate prin care pot primi bani în plus, pe lângă pensia obișnuită de la stat, atunci când nu vor mai putea munci. Este vorba despre Pilonul 3 de pensii.

Cum poți să te asiguri că o să ai o pensie mare la bătrânețe

Dacă nu ai auzit până acum de acest nou sistem, iată câteva aspecte pe care ar trebui să le cunoști, conform explicațiilor oferite de Ministerul Muncii:

Sistemul de pensii facultative este reglementat prin Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare.

Când au început fondurile private de pensii să primească/colecteze contribuții?

Colectarea contribuțiilor la sistemul de pensii facultative administrate privat se face începând cu luna iunie 2007.

Care este regimul taxării acestor contribuții?

Suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro într-un an fiscal.

Suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative a unui angajator proporțional cu cota acestuia de participare este deductibilă, la calculul profitului impozabil, în limita unei sume reprezentând, pentru fiecare participant, echivalentul în lei a 400 de euro într-un an fiscal (art. 68 alin. (5) lit. g din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal).

Potrivit prevederilor art. 88 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, investiţiile activelor fondurilor de pensii facultative sunt scutite de impozit până la momentul plăţii dreptului cuvenit participanţilor şi beneficiarilor.

Diferenţe în ceea ce priveşte reglementările referitoare la fondurile de pensii administrate pentru pilonul II şi III:

-Caracterul obligatoriu al participării: participarea la Pilonul II este obligatorie, pe când în cadrul Pilonului III este facultativă.
-Natura contribuţiei: pentru Pilonul II contribuţia va fi colectată din contribuţia individuală de CAS, în timp ce pentru Pilonul III este vorba de o contribuţie distinctă care se va colecta din venitul salarial brut lunar al asiguratului.
-Nivelul capitalului social pentru autorizarea ca administrator de fond: este de 4 milioane Euro pentru Pilonul II şi de 1,5 milioane Euro pentru Pilonul III.