04 mai 2023 | 08:02

Informația momentului despre sistemul de pensii din România: sunt bani în plus, este oficial

ACTUALITATE
Informația momentului despre sistemul de pensii din România: sunt bani în plus, este oficial

Sistemul de pensii private obligatorii Pilon II trece printr-o perioadă foarte bună, după lovitura suferită anul trecut, iar asta se reflectă în procentele de majorare de care se vor bucura milioane de români.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, vorbim de o creștere de 20% în fondurile din pensiile private cotizate, până la 3,2 miliarde de lei. Ca referință, acești bani au ajuns acolo din cele 3,75 de procente obligatorii cu care contribuie salariații din venitul brut la administrarea privată a economiilor pentru bătrânețe.

Pensiile private pilonul II, în creștere spectaculoasă

Conform analizei ASF pe marginea subiectului, creșterea de aproximativ 20% de la un an la altul s-a datorat, în mod previzibil, creșterii numărului de cotizanți. Participanții la acest fond sunt acum cu 192.000 de persoane mai mulți. Într-o oarecare măsură, au contribuit la creștere și majorările salariale din ultimul an, menite să compenseze într-o oarecare măsură pentru inflația galopantă.

Conform INS, în februarie 2023, salariul mediu din România a fost de 4270 de lei, în creștere cu 14,8% comparativ cu aceeași lună din 2022. Aproximativ 3,75% din venitul brut al unui salariat merge la un fond de pensii private Pilon II, conform legii. Din 8 milioane de contribuabili la respectivele fonduri, aproximativ 4 milioane reprezintă 20% din contribuțiile virate activ în fiecare lună.

În mod surprinzător, administratorii de Pilon II sunt în scădere. Cele 7 companii care administrează acest fonduri au încheiat 2022 cu afaceri totale de 344 de milioane de lei, în scădere cu nu mai puțin de 43% comparativ cu anul precedent, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 65% la 87 de milioane de lei, conform calculelor realizate de Ziarul Financiar. Profitul lor a fost în cădere liberă, de la 245 de milioane la 87 de milioane de lei.

„Explicațiile sunt multiple”, spune Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al Asociației Pensiilor Administrate Privat (APAPR). „În primul rând, avem un puternic efect de baza: 2021 a fost un an record pentru situațiile financiare ale administratorilor, grație performanțelor excepționale ale fondurilor de pensii, obținute pe fondul recuperării piețelor post-pandemie”.

În al doilea rând, contextul inflaționist din 2022 a dus fondurile de pensii în zona de minim a grilei de comisionare din active (0,02% pe luna) – situație care e posibil să persiste, uitându-ne la datele macroeconomice, și pe parcursul lui 2023. „În al treilea rând, OUG174/2022, care a tăiat începând cu luna decembrie comisionul din contribuție”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele