Banca Centrală Europeană intră în scandalul cu ”dispar banii cash”. Ce obligație au magazinele și furnizorii de servicii
În ultimele săptămâni, au început să apară tot mai multe speculații pe piața din România legate de efortul autorităților române de a descuraja plățile cu cash în aproape orice situații cu scopul declarat de a descuraja evaziunea fiscală. Acest scandal legat de ”dispar banii cash” este însă un pic mai complex decât pare la prima vedere.
Conform datelor obținute de Bloomberg, Banca Centrală Europeană a intrat în dezbaterea legată de eliminarea posibilității de a efectua plăți cu numerar la scară largă. Aparent, BCE începe să aibă o atitudine din ce în ce mai dură împotriva firmelor care aleg să refuze plățile cu numerar. Scopul final este ca monedele și bancnotele să nu moară niciodată.
Citește și: De ce nu vor putea să ne limiteze plățile cash: adevărul despre banii românilor, ce-i în mână nu-i minciună
Se pare că nu dispar banii numerar
În timp ce Comisia Europeană vrea să introducă o serie de reglementări noi referitoare la plățile cu numerar, Banca Centrală Europeană a simțit nevoia să insistă într-un comunicat din această săptămână pe faptul că magazinele și furnizorii de servicii nu pot exclude numerarul ca mijloc de plată. Dacă astfel de practici devin din ce în ce mai răspândite, oficialii UE s-au angajat să intervină.
„Răspândirea unor astfel de situaţii ar submina în mod grav statul de mijloc legal de plată al bancnotelor şi monedelor euro”, a apreciat luni instituţia de la Frankfurt într-un aviz juridic. „În propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă”, insistă BCE.
Banii cash vor rămâne mult timp în piață
Mai multe bănci centrale din zona euro, inclusiv BNR, au simțit nevoia să vină cu comunicate în ultimele săptămâni pe marginea discuțiilor legate de imposibilitatea plăților cu cash la scară largă. O analiză din Țările de Jos a concluzionat în luna februarie a acestui an că în prea puține cinematografe, parcări și farmacii mai sunt permise plăți cu monede și bancnote.
Chiar și așa, cele mai mari scăderi ale plăților cu numerar s-au înregistrat în Letonia și Finlanda, mai ales între 2019 și 2022, o tendință anterioară care a fost accelerată de pandemie. Nu a ajutat nici efortul BCE de a lucra la un euro digital, deși autoritățile europene au insistat în mai multe rânduri că moneda virtuală nu vizează înlocuirea numerarului.