Arabia Saudită, buget colosal pentru Mondialul din 2034. Și-a depus candidatura și investește un trilion de euro într-un oraș unic VIDEO
Arabia Saudită aruncă cu banii când vine vorba de fotbal. Și-a depus candidatura pentru a organiza Campionatul Mondial din 2034 și a anunțat investiții colosale, de aceea se așteaptă să câștige cursa. Bugetul ar fi de peste un miliard de dolari.
Un trilion de euro pentru un oraș
În ziua în care s-a anunțat că șase țări de pe trei continente vor găzdui ediția din 203o a Campionatului Mondial de Fotbal, Arabia Saudită și-a despus oficial candidatura pentru organizarea turneului final din 2034. Saudiții beneficiază de un buget uriaș în vederea dezvoltării infrastructurii și stadioanelor.
Se spune că Arabia Saudită are în plan să investească un trilion de euro pentru a construi un oraș imens, care să fie gazda Cupei Mondiale din 2034. Orașul din mijlocul deșertului va avea o infrastructură unică în lume.
”Arabia Saudită plănuieşte să ofere un turneu de clasă mondială şi se va inspira din transformarea socială şi economică în curs a șării şi din pasiunea pentru fotbal adânc înrădăcinată în ţară”, a explicat într-un comunicat federaţia saudită.
Cum va arăta orașul unic în lume
La sfârșitul verii, primele imagini cu proiectul NEOM, orașul unic în lume, au făcut înconjurul lumii. Acesta ar urma să fie încercuit de un ansamblu de zgârie-nori, de peste 100 km lungime. Oraul va fi amenajat pe o suprafață de 26.500 kmp.
Și mai impresionant este faptul că, în total, construirea acestui mega-oraș, care va fi gata în 2030, va costa nu mai puțin de un trilion de euro, adică o mie de miliarde. Metropola va fi construită în baza principiilor de ”smart city”.
Arabia Saudită, acuzată ca vrea să-și spele imaginea prin sport
Cupa Mondială din 2022 a avut loc într-o ţară vecină cu Arabia Saudită. S-a organizar în Qatar și a atras atenţia întregii lumi prin fatul că a fost primul turneu final din istorie în Orientul Mijlociu.
După acest Mondial, unde Arabia Saudită a produs marea surpriză și a învins Argentina în primul meci din grupă, mai multe cluburi din aceadtă țară au transferat mari vedete ale fotbalului, începând cu Cristiano Ronaldo, de cinci ori câştigător al Balonului de Aur, şi continuând cu nume precum Karim Benzema şi Neymar.
Arabia Saudită este acuzată că se foloseşte de sport pentru a-şi îmbunătăţi imaginea afectată de încălcări grave ale drepturilor omului în regat. Prinţului moştenitor Mohammed bin Salman îşi propune să transforme Arabia Saudită într-o ţară a afacerilor şi a turismului prin sport.
„Intenţia de a găzdui vine ca o afirmare a eforturilor clare şi mari depuse de Regat în răspândirea mesajelor de pace şi dragoste în lume, dintre care sportul este unul dintre cele mai importante şi proeminente aspecte, deoarece este un mijloc important pentru popoare de diferite rase şi culturi se întâlnesc şi se cunosc”, a declarat prințul Mohammed Bin Salman, după cde Arabia Saudită și-a depus candidatura pentru Cupa Mondială.
”Aveau nevoie, după ce s-a întâmplat cu acel jurnalist la Istanbul (n.r. uciderea lui Jamal Khashoggi în sediul Ambasadei Arabiei Saudite). Aveau nevoie pentru a schimba imaginea Arabiei Saudite şi au investit enorm. Ei fac nişte eforturi. Fotbalul continuă. Nu este legat de prezenţa unuia sau a altuia dintre jucători”, spunea Mircea Lucescu, într-un interviu pentru Playsport, în luna august.
Cluburile din Arabia Saudită au plătit aproape 800 de milioane de euro pentru achiziția jucătorilor cu nume din Europa, plus 1,7 miliarde pentru salariile uriașe ale acestora.