Anul nou vine cu taxe fabuloase pentru acești români: îți vine să nu mai faci nimic în România, nicio afacere

de: Alexandru Puiu
11 01. 2023

După numeroase seturi de promisiuni legate de înghețarea taxelor pentru români în noul an, 2023 a venit cu o lovitură foarte costisitoare pentru sute de mii de români, mici antreprenori, PFA-uri, microîntreprinderi și nu numai.

Vicepreședintele USR, Claudiu Năsui, a explicat la mijlocul acestei săptămâni dezastrul fiscal pregătit cu foarte mare atenție de coaliția de guvernare PSD-PNL. De fapt, este vorba de o lovitură pentru micii întreprinzători, oameni cu afaceri mici și foarte mici al căror trai decent este periclitat în 2023 de către măsurile agresive de fiscalizare, suprataxare. Alternativele sunt clare, închiderea firmelor sau tranziția către munca la negru.

Românii, îngropați de taxe și impozite

Într-o postare pe Facebook a vicepreședintelui USR, oficialul a explicat modul în care autoritățile române au sabotat o mare parte din economia românească. ”Tot mai mulți antreprenori încep să realizeze ce dezastru a făcut guvernul cu microîntreprinderile. De la 1 ianuarie, nu doar că a scăzut limita de cifră de afaceri, dar toți cei care sunteți antreprenori trebuie să plătiți 14.712 lei pe an (taxele dintr-un salariu minim). Chiar dacă aveți clienți sau nu. Nu contează. Sunteți buni de plată. Și nu doar atât, dar nu mai aveți voie să dețineți nici mai mult de 3 microîntreprinderi”, a scris Năsui pe facebook.

”Așa a vrut clasa politică. Nu de alta, dar ei nu au avut niciodată afaceri. Singurele lor afaceri sunt cu firme pe PNDL, Anghel Saligny, etc. Ei au fost doar pe partea de încasare a taxelor, nu pe partea de plată. Doar nu credeați că sinecurile, furtișagurile și pensiile speciale se plătesc singure”, a mai spus fostul ministru al Economiei.

În același context, fostul ministru a explicat care sunt consecințele clare ale acestei suprataxări, în număr de trei:

1) Unii oameni vor închide întreprinderea și vor trece la negru total.
2) Alții, dacă au mai mult de 3 microîntreprinderi, va trebui să își găsească rude sau prieteni apropiați ca să își transfere acțiunile și să nu aibă peste 3.
3) Pentru cei care ajung pe impozitul pe profit, reîncepe practica punerii oricărei cheltuieli pe firmă. Vor strânge facturi și bonuri pentru orice. Nu contează, hârtii să fie. Oricum atunci când vine ANAF-ul în control le va da jos din cheltuieli. „Știm noi că asta nu e cheltuială a firmei” și nu prea au ce să-i facă. Pot să dea în judecată și în 3 ani poate să câștige procesul. Dar aici e un mare poate. Și chiar dacă toate cheltuielile sunt în regulă, ANAF-ul tot va da jos din ele. Chiar și dacă dau șpagă vor da jos din ele, dar mai puțin. De ce? Pentru că bate la ochi să se ducă în control și să nu găsească chiar nicio cheltuială nedeductibilă.

”De ce a făcut guvernul asta? Pentru că clasa politică vrea mai mulți bani la stat. Până la urmă și ei și funcționarii trăiesc din taxe și impozite. Ce este de neînțeles este de ce au ales să distrugă regimul microîntreprinderilor. Puteau doar să crească cota de impozitare și ar fi luat mai mulți bani. În felul acesta mențineau un sistem simplu, clar și nebirocratic de impozitare. Plătești la cât vinzi. Vinzi de 100, plătești impozite la 100. Fără discuții despre deduceri, cheltuieli deductibile, colecții de bonuri, facturi, chitanțe. Era și contabilitatea ușoară. Controlul ANAF clar și ușor. Câștiga chiar și statul mai mulți bani. Dar în prostia lor au făcut rău la toată lumea. Nici ei nu vor lua la fel de mulți bani. Și românii vor fi forțați să meargă la negru sau să facă tot felul de tertipuri ca să poată supraviețui”, a concluzionat Năsui.