04 iul. 2022 | 15:49

Fraudă de zile mari la Pilonul 2 de pensii: totul, când tu dormeai liniștit

ACTUALITATE
Fraudă de zile mari la Pilonul 2 de pensii: totul, când tu dormeai liniștit

Se pare că tocmai a fost descoperită o fraudă în cadrul Pilonului 2 de pensii private, dar acest lucru ar trebui să ne bucure. De ce? Fiindcă este dovada faptului că sistemul funcționează, o spune un demnitar de rang înalt.

Deputatul USR Claudiu Năsui, vorbește despre această situație în calitate de fost ministru al Economiei, susținând că sistemul de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul doi), funcționează bine. Doar așa putea fi descoperită frauda despre care vorbim, dacă mecanismul era defectuos, problemele nu mai ieșeau la suprafață.

Din fericire, această fraudă nu vulnerabilizează clienții din punct de vedere financiar, dar chiar și așa nu este confortabil, în calitate de contribuabil, să auzi ceea ce se întâmplă în interiorul unui sistem căruia îi dai lună de lună banii tăi.

Banii, ce se întâmplă cu banii?

„Administratorii au sesizat în cursul unui audit intern că lipsesc documente justificative pentru diverse tranzacţii şi când s-au uitat mai atent au descoperit frauda. În mod absolut firesc, au alertat apoi poliţia, care a făcut la rândul ei verificări.

În al doilea rând, nu e vorba de banii din fond, ci de banii administratorului de pensii. Banii oamenilor sunt separaţi de banii administratorului.

Deci risc zero pentru clienţi. În al treilea rând, banii din fraudă au fost acoperiţi de acţionarii administratorului. Adică paguba a fost din banii lor, nu din banii clienţilor (…)

Politicienii care se plâng că există fraude în privat nu văd bârna din proprii ochi. Diferenţele între frauda la stat şi cea de la Pilonul 2 de pensii sunt enorme. Unde aţi mai văzut dumneavoastră la stat că se descoperă fraudele automat fără să pice vreun pod făcut pe PNDL sau să facă vreun jurnalist un reportaj?

Nu mai zic unde aţi văzut vreun politician că acoperă prejudiciul. Dimpotrivă, ei se luptă să li se prescrie faptele şi dacă cumva apucă să fie condamnaţi, să nu plătească niciun leu din prejudiciu. Cam astea sunt diferenţele dintre frauda aceasta şi cea în formă continuată de la stat”, a spus deputatul USR.

Acesta mai susține că unii politicieni care voiau să naţionalizeze pensiile românilor acum folosesc frauda descoperită la un administrator de fond de pensii ca argument împotriva fondurilor din Pilonul 2, dar oficialul apără sistemul în continuare în declarațiile sale, subliniindu-i beneficiile nenumărate pentru contribuabuili, chiar dacă există și suficient de multe păreri contrare.

Cert este că, la presiunile tot mai mari ce apasă pe sistemul public, o variantă de rezervă, un instrument de economisire nu este o idee rea. Acum, în funcție de cât de bine e el gândit, vom vedea în timp!