USR va ataca la CCR creșterea salariilor bugetarilor, după ce PNL și PSD au propus o nouă rundă de majorări

USR va ataca la CCR creșterea salariilor bugetarilor, după ce PNL și PSD au propus o nouă rundă de majorări

Uniunea Salvați România a anunțat, marți, că va ataca la Curtea Constituțională creșterea salariilor bugetarilor, după ce PNL și PSD au propus o nouă rundă de majorări. USR, partid aflat în opoziție politică, susține că decizia de mărire a salariilor vine la scurt timp după ce premierul Nicolae Ciucă și președintele social-democrat Marcel Ciolacu au spus că statul ar urma să își scadă cheltuielile din cauza deficitului bugetar în creștere.

Creșterea salariilor la stat a înfuriat USR

USR lansează acuzații dure la adresa PNL și PSD, după ce ambele partide politice vor salarii mai mari pentru bugetari. Potrivit deputatei Oana Țoiu, „ceea ce fac ei acum nu este recompensarea performanței, ci creșterea inechităților între angajații la stat cu creșteri mari în aparatul central (unde au și angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la începutul guvernării) și creșteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu, în educație, la clasă)”.

Majorări atacate la CCR

Deși România se află în prag de criză economică, parlamentarii PSD-PNL-UDMR au votat două proiecte legislative prin care cresc salariile din ministere. De aceea, USR va contesta la CCR propunerea bugetară, motivând următorul lucru: „majoritatea PSD-PNL-UDMR a introdus în ședința de plen de astăzi (n.r. – marți, 31 mai), fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare, amendamente care duc la creșterea salariilor pentru angajații din ministerele Sănătății, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar și pentru angajații care gestionează fonduri europene”.

Acuzații la adresa coaliției de guvernare

Reprezentanții USR mai spun că decizia privind creșterea salariilor la stat vine într-un moment în care „avem deficit bugetar-record și ne împrumutăm la rate de dobândă-record”. Cu toate acestea, PSD și PNL „nici măcar nu s-au obosit să facă un calcul, să vadă cât costă ceea ce propun”.

„Coaliția de guvernare ne anunța ieri-alaltăieri că va strânge cureaua la stat. În spatele ușilor închise, discută doar despre ce salarii să crească la stat și, desigur, ce taxe vor crește pentru românii care în plină criză primesc nota de plată. Răsfățații statului își măresc salariile din banii contribuabililor. Astăzi, 117 parlamentari ai coaliției socialiste de guvernare au votat creșterea salariilor pentru primari și viceprimari. Atenție, toate salariile din primării se raportează la salariul primarului, care prin urmare vor crește și ele. Pentru ei se găsesc mereu bani. Pentru românii care plătesc taxe jumătate din prețul unui litru de carburant, taxe pe facturile de energie și, mai ales, jumătate din salariu în alte taxe la stat, nu există spațiu bugetar”, a precizat deputatul Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

Întrebat de ce coaliţia a decis creşterea salariilor bugetarilor, Marcel Ciolacu a motivat că este „o respectare a Legii 153, care a avut derogări de amânare şi în acest moment o parte restanţe”. Potrivit liderului PSD, „avem şi legi în România şi va trebui să le respectăm”.

Citește și: