Acești părinți au interzis utilizarea smartphone-urilor pentru copiii sub 13 ani

de: Ozana Mazilu
06 06. 2023

Părinții din orașul irlandez Greystones s-au unit pentru a le spune copiilor lor că nu pot avea un smartphone până nu împlinesc vârsta de 13 ani.

Asociațiile de părinți din cele opt școli primare ale districtului au adoptat un cod fără smartphone-uri.

„Dacă toată lumea o face peste tot, nu simți că tu ești cel ciudat. Este mult mai ușor să spui nu”, a spus Laura Bourne, care are un copil mic.

„Cu cât le putem păstra mai mult inocența, cu atât mai bine”.

Fără smartphone-uri la copiii sub 13 ani

Școlile și părinții din orașul County Wicklow au luat inițiativa luna trecută, pe fondul îngrijorării că smartphone-urile alimentează anxietatea și expun copiii la materiale pentru adulți. Este un exemplu rar de acțiune comună a unui întreg oraș în această problemă.

Pactul voluntar este de a reține smartphone-urile copiilor – acasă, la școală, peste tot – până când aceștia intră la liceu. Aplicarea acestei reguli tuturor copiilor din zonă va reduce, se speră, presiunea colegilor și va atenua orice resentimente.

„Copilăria devine din ce în ce mai scurtă”, a spus Rachel Harper, directorul școlii St Patrick, care a condus inițiativa.

Copiii de nouă ani au început să solicite smartphone-uri, a spus ea.

Anterior, școlile interziceau sau restricționau dispozitivele în timpul orelor de curs, dar, cu toate astea, au observat efectul rețelelor sociale asupra copiilor care aveau telefoane, dar și modul în care acest lucru a stârnit curiozitatea altor elevi. O politică la nivel de oraș reduce șansa ca un copil să aibă un prieten cu un smartphone, iar părinții pot prezenta aceasta ca o regulă școlară, a spus Harper.

Inițiativa a atras interesul asociațiilor de părinți din Irlanda și din străinătate și l-a determinat pe ministrul irlandez al sănătății, Stephen Donnelly, care locuiește lângă Greystones, să o recomande ca politică națională.

„Irlanda poate fi și trebuie să fie un lider mondial în a se asigura că copiii și tinerii nu sunt vizați și nu sunt afectați de interacțiunile lor cu lumea digitală”, a declarat el pentru Irish Times, recent.

„Trebuie să facem mai ușor pentru părinți să limiteze conținutul la care sunt expuși copiii lor”.