A câștigat de două ori Cupa Campionilor și a fugit din România printr-un tunel, până în țara vecină. Aventura pentru libertatate a fotbalistului Miodrag Belodedici VIDEO

de: Iulia Kelt
22 06. 2023

Miodrag Belodedici, poreclit și „Belo”, a fost unul dintre cei mai talentați fotbaliști din România, fiind singurul care a reușit performanța de a câștiga de două ori Cupa Campionilor. Actualmente, este director al centrelor de juniori ale Federației Române de Fotbal.

El a cunoscut gloria absolută la Steaua București, în perioada 1983-1989, ca mai apoi să continue cu succes la Steaua Roșie Belgrad, în perioada imediat următoare, până în anul 1992.

Cupa Campionilor a fost câștigată de fotbalist de două ori, prima dată cu echipa din România, ca mai apoi să repete „figura” cu Steaua Roșie, din țara vecină.

Totuși, puțini sunt cei care știu cum a ajuns Belodedici în Serbia, în perioada în care aproape nimeni nu putea ieși din țară după bunul plac. Povestea este una extraordinară și ți-o vom relata în cele ce urmează.

Miodrag Belodedici – imagine de arhivă

Miodrag Belodedici a fugit din România ca într-un film de la Hollywood

Cu toate că avea tot ce își dorea în România, cel puțin din punct de vedere material, lui Miodrag Belodedici i-a lipsit cel mai important lucru de pe pământ: libertatea. Cu alte cuvinte, poți avea recunoaște, bogății, apreciere, dacă nu ești liber, toate acestea sunt egale cu zero.

A câștigat, în România, Cupa Campionilor în anul 1986, cu Steaua București, dar a ajuns să fugă din țară cu puțin timp înainte de Revoluție. Modul în care a făcut asta merită, cu siguranță, un scenariu de film.

„Nu mi-a plăcut sistemul, că nu aveam niciun viitor ca fotbalist, că nu ştiam că o să vină Revoluţia, că o să plecăm în străinătate. După ce vedeam, toţi jucătorii se retrăgeau când apărea unul mai tânar, mai bun şi după aceea plecau la Steaua Mizil.

Nu puteai să îţi cumperi o maşină, un apartament. Iarna, în ’88, m-am hotărât să plec la Steaua Roşie Belgrad. Ştiam ce e acolo. Înainte să plec acasă, am cerut paşaportul, că nu aveam paşapoartele la noi. Le-am spus (n.r. celor de la Steaua) că vreau să mă duc în vacanţă cu mama, în Iugoslavia, că avem un verişor care o să se însoare”, a declarat, într-o primă instanță el pentru Telekomsport.

Miodrag Belodedici – imagine de arhivă

Comuniștii i-au refuzat dreptul de a participa la un meci demonstrativ în Occident

Despre acest eveniment avea să povestească, ulterior, inclusiv președintele secției fotbal Steaua București, de la acea vreme, Tică Danilescu.

„Belodedici avea pașaport, dar, fiind militar, locotenent la vremea respectivă, lui i s-a făcut un raport, pe care l-am semnat eu, deasupra mea, Gavrilă – comandantul clubului Steaua la acea dată, Nicolae Gavrilă – și Ilie Ceaușescu – fratele lui Nicolae Ceușescu – și, de sus, l-au aprobat.

Eu nu aveam nicio vină, au scris toți, de acord, de acord, de acord! Și, până la urmă, i-au dat drumul. A plecat și el a fost chitit să nu se mai întoarcă.

Apoi, prin curte, prin grădină, sora lui, prietenii au trecut printr-un tub, s-au dus în țara cealaltă, acolo unde era unchiul lui.

Și familia prin grădină, a trecut grădina și s-a dus în țara vecină. Asta a fost problema lui și problema mea că, automat, pe mine m-au trimis la Scornicești.

M-au luat de la secția de fotbal, m-au dat deoparte, m-au pus la dispoziția clubului, după am ajuns la Scornicești. Și am stat la Scornicești, noroc că a venit Revoluția. Exact un an”, a relatat Tică Danilescu, pentru prosport.ro.

Așadar, Miodrag Belodedici a reușit, printr-un tunel săpat din grădină să ajungă direct în țara vecină. Este drept că distanța dintre sat și graniță era de numai 200 de metri, astfel că nu a fost nevoie de săpături îndelungate, care să atragă atenția autorităților comuniste.

Dincolo de asta, Miodrag Belodedici rămâne unul dintre cei mai importanți și talentați sportivi pe care i-a avut țara noastră vreodată, iar de numele său se vor „agăța” mereu cele două Cupe ale Campionilor.