10 iun. 2023 | 19:45

Messi sau Ronaldo? Care dintre cei doi este cel mai bun fotbalist din lume, conform științei

ACTUALITATE
Messi sau Ronaldo? Care dintre cei doi este cel mai bun fotbalist din lume, conform științei

Atunci când vine vorba despre Messi sau Ronaldo, poate reprezenta o dezbatere care îi pune pe fanii fotbalului să se certe zile în șir. Totuși, acest mister a fost rezolvat de către un analist din Prima Ligă.

Care este cel mai bun fotbalist din lume: Messi sau Ronaldo?

Lionel Messi s-a bucurat multă vreme de popularitate, fiind considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști ai tuturor timpurilor, lucru confirmat și de către un expert. Dr. Ian Graham, care, până de curând, a condus echipa de analiză a datelor Liverpool Football Club, și-a petrecut o mare parte din carieră descoperind care sunt cei mai buni jucători din lume din fiecare unghi statistic.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește numărul de goluri marcate, cei doi sunt aproape la egalitate, Ronaldo fiind puțin peste Messi, însă dacă sunt scoase penalty-urile, atunci locul 1 îi revine lui Messi. Acest lucru se datorează faptului că există o șansă de 75% de a marca dintr-un penalty, care este mult mai mare decât o minge în joc.

De asemenea, Dr. Graham a mai afirmat că diferența constă în faptul că Messi este un mijlocaș ofensiv, iar șansele pe care le creează colegilor săi din teren sunt mult mai mari comparativ cu cele ale lui Ronaldo. Astfel, Messi face o treabă la dublu și îi iese de minune, în timp ce Ronaldo, doar una singură.

Cristiano Ronaldo deține recordul mondial pentru cele mai multe goluri marcate în fotbalul internațional. Pe de altă parte, argentinianul Messi este singurul fotbalist care a marcat peste 100 de goluri în competițiile UEFA pentru cluburi, depășindu-și rivalul apropiat, câștigând Cupa Mondială în decembrie.

Clasamentul celor doi mari moderni nu este singura perspectivă oferită de statistici, potrivit doctorului Graham, care a sugerat, de asemenea, că un comportament ușor necinstit ar putea oferi un avantaj statistic serios. În perioada petrecută la Liverpool FC, el a spus că nimeni din club nu a vizualizat datele ca lumea.

„Mi s-a spus că sunt cel mai cinic om din fotbal. Penalty-urile au o șansă de 75% la gol. De asemenea, dacă ai mingea la picior și intuiția îți spune că ai doar 20% șanse de a marca, atunci trebuie să te strecori pentru a transforma șansa în 75%. Acest lucru înseamnă mai mult că a avea situația de așa natură încât să creezi o situație de penalty este cel mai valoros lucru din fotbal”, a mai spus specialistul, potrivit Daily Mail.

Perspectivele oferite de discuție includ faptul că legendarul Sir Alex Ferguson, fostul manager de la Manchester United, a părăsit clubul exact la momentul potrivit, în 2013. Așadar, din punct de vedere al datelor, este uluitor că fostul patron a construit o echipă tare fix când a plecat de la cârma clubului.

Messi sau Ronaldo

Lionel Messi alături de Cristiano Ronaldo

Messi sau Ronaldo: ce spun datele despre cei mai cunoscuți fotbaliști?

Despre fotbaliștii europeni, dr. Graham susține că orice model statistic spune că Kylian Mbappé este cel mai bun jucător din Europa în acest moment. Din păcate însă, din punct de vedere financiar, a ieșit din liga lui Liverpool.

Modelarea financiară este utilizată alături de datele din fotbal pentru a identifica jucătorii care vor avea cel mai bun raport calitate-preț. De asemenea, specialistul a mai amintit de cea mai bună Cupă Mondială a lui Pele, care nu a fost, se pare, competiția din 1970, atunci când a hipnotizat mulțimea și a marcat unul dintre cele patru goluri care i-au permis Braziliei să învingă Italia în finală.

Oamenii s-ar putea să-și amintească greșit acest lucru din cauza emoției meciului afișat în culori. La mijlocul anilor 2000, analiștii aveau doar un singur rând de statistici de bază, inclusiv goluri, șuturi, cornere și cartonașe galbene pentru fiecare joc, dar seturile de date din Liga Campionilor includ acum informații cheie despre fiecare jucător implicat.

Harry Kane, căpitanul Angliei, este unul dintre jucătorii cu statistici incredibile, dar ar putea avea de suferit pe măsură ce îmbătrânește. Experții spun că, în ciuda faptului că deseori nu au un interes instinctiv pentru date, fotbaliștii devin încet-încet mai conștienți de utilizările acestora.

Autorul Duncan Alexander a vorbit și el în cadrul evenimentului, declarând că jucătorul de la Manchester City, Kevin De Bruyne, a intrat „destul de adânc” în date pentru a-și renegocia contractul recent. Brighton și Brentford, care tocmai au avut sezoane remarcabile în Premier League, sunt două cluburi foarte bazate pe date, ai căror proprietari ar proveni din mediul jocurilor de noroc.