A auzi pe cineva că vorbește greșit gramatical îți poate face rău fizic: Ce au descoperit oamenii de știință

de: Ozana Mazilu
01 11. 2023

A auzi pe cineva că vorbește greșit gramatical îți poate face rău fizic. Așadar, „grammar nazis” chiar au dreptate.

Pentru cei care sunt deranjați că aud „care” în loc de „pe care”, s-ar putea să nu fie doar o supărare trecătoare. Un nou studiu a dezvăluit că corpurile noastre pot prezenta semne fizice de stres la auzul unor greșeli gramaticale.

Gramatica, bat-o vina!

După cum a explicat Dagmar Divjak, cercetătorul principal al studiului, într-o declarație, relația dintre cunoașterea limbajului și răspunsurile fiziologice a fost explorată anterior sub forma studierii activității creierului și a urmăririi ochilor, „dar relația dintre cunoașterea limbajului și sistemul nervos autonom (ANS) a primit până acum mai puțină atenție”.

Vezi și: Care este pluralul cuvântului balansoar. Mii de români folosesc forma greșită

Vezi și: Care sunt singurele cacofonii acceptate în limba română. Puțini români le știu pe toate

ANS este cel care ne controlează ritmul cardiac, așa că cercetătorii au căutat să măsoare variabilitatea ritmului cardiac (HRV) a persoanelor care ascultă o gramatică incorectă, pentru a afla mai multe despre relația cogniție-fiziologie. Așa cum ne spune intervalul de timp dintre bătăile succesive ale inimii, HRV poate fi un indicator util al stresului – acele intervale dintre bătăi tind să fie o durată mai regulată atunci când cineva este stresat.

Cu un senzor de ritm cardiac atașat la degetele mijlocii, 41 de adulți britanici vorbitori de engleză au ascultat 40 de mostre de vorbire în limba engleză. Jumătate dintre acestea conțineau erori gramaticale. Rezultatele au arătat că a existat o reducere semnificativă din punct de vedere statistic a HRV ca răspuns la o gramatică incorectă, până la punctul în care, cu cât o persoană a auzit mai multe erori, cu atât bătăile inimii sale sunt mai neregulate și nivelul de stres este mai ridicat.

Vezi și: Gramatica limbii române. Cum folosim corect articolul genitival: a, al, ai, ale, alor

„Rezultatele acestui studiu aduc în atenție o nouă dimensiune a relației complicate dintre fiziologie și cogniție. Descoperirile noastre arată că ANS, de asemenea, răspunde la cerințele cognitive, iar acest lucru sugerează că efortul cognitiv reverberează prin sistemul fiziologic în mai multe moduri decât se credea anterior”, a spus Divjak.

Cercetătorii cred, de asemenea, că rezultatele demonstrează că HRV ar putea fi folosit ca un indicator al cunoștințelor lingvistice implicite ale cuiva. Dacă bătăile inimii cuiva sugerează că este stresat de o gramatică slabă ar putea indica, de asemenea, că cunoaște bine limba.