Gramatica limbii române. Articolul posesiv (genitival), o problemă des întâlnită. Cum folosim corect articolul genitival: a, al, ai, ale, alor.
Articolul posesiv însoțește un substantiv ori un pronume în cazul genitiv, dar poate intra și în construcția pronumelor posesive și a numerelor ordinale. În general, precede un substantiv sau pronume cu funcția sintactică de atribut și indică posesorul unui obiect, de unde și denumirea de posesiv.
De menționat este că articolul posesiv nu se acordă în gen și număr cu substantivul în genitiv în fața căruia se află, ci cu substantivul determinat de subiectul în genitiv.
Exemplu: Am pierdut o carte a colegilor mei.
Am pierdut niște cărți ale colegilor mei.
De asemenea, există situații în care între substantivul la genitiv și substantivul determinat este intercalat un alt substantiv ori altă parte de vorbire.
Exemplu: Am ascultat până târziu ciripitul neîncetat al păsărilor.
Aceasta este pisica siameză a fratelui meu.
Mașina aceasta a Anei îmi place.
Băiatul acesta al femeii este prieten cu mine.
În general, locul substantivului la genitiv este după substantivul determinat. Cu toate acestea, există contexte, îndeosebi în poezii, în care substantivul la genitiv și articolul posesiv se găsește înaintea substantivului determinat.
Exemplu: Pe alt țării plaiuri.
Articolul posesiv (genitival) |
m. sg. al f. sg. a |
m. pl. ai f. pl. ale |
Având în vedere numărul relativ restrâns de forme, acordul articolului din structura atributelor ar trebui să fie simplu; „în practică însă, dată fiind strânsa legătură dintre articol şi cuvântul pe care îl însoţeşte, vorbitorii sunt înclinaţi să schimbe aspectul morfologic al articolului după genul şi numărul substantivului următor şi nu după al celui precedent”, notează literparc.ro.