7.000 de lei – acesta este în medie salariul unui angajat român

de: Mădălina Bahrim
12 10. 2023

Pe piața muncii din România s-ar câștiga foarte bine, dacă statul n-ar mușca o bucată zdravănă din salariul angajaților, sub forma diverselor taxe, impozite și contribuții pe muncă.

Cele mai proaspete date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), arată că, în medie, salariul brut în România a ajuns la 7.000 de lei.

Din 7.000 de lei rămâi cu foarte puțini bani în buzunar

Dacă salariul tău ar fi în jurul acestei valori, la nivel net, desigur că toate problemele financiare care te apasă ar fi probabil istorie. Însă din acești bani pe cartea de muncă, statul reține o sumă importantă, iar tu mai rămâi în buzunar cu foarte puțin.

Citește și Țările din Europa cu salarii de patru ori mai mari decât în România. Aici se trăiește cel mai bine

Tot INS ne spune că salariul mediu net este de de-abia 4531 lei.

„În luna august 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 7258 lei, cu 59 lei (-0,8%) mai mic decât în luna iulie 2023.

Câştigul salarial mediu net a fost 4531 lei, în scădere cu 34 lei (-0,7%) față de luna iulie 2023”, se arată în raportul oficial al instituției.

Totuși, se poate și mai rău de atât. Un salariu în mână de peste 4.500 de lei poate fi considerat un salariu bunicel în România, deși la actualul nivel al prețurilor și dacă ai și de plătit o chirie sau o rată la bancă pentru o locuință, nu poți supraviețui în marile orașe cu această sumă.

Revenind la situația salariilor pe care ne-o expune INS, spuneam anterior că nivelul de 4.500 de lei poate fi considerat optimist, există angajați în economie care au salarii lunare nete mult mai mici de atât. De exemplu, angajații din industria ospitalității. Avantajul acestor oameni este că mai reușesc să-și rotunjească veniturile datorită bacșișului pe care-l primesc de la clienți.

Angajații din HoReCa au cele mai mici salarii

În schimb, angajații sectorului IT sunt ocupanții vârfului clasamentului, putându-se mândri cu cele mai generoase salarii de pe piața muncii din România. Vorbim despre o medie care sare de pragul psihologic de 10.000 de lei lunar.

Citește și Patronii români, amenințați cu demisia pe masă: „dacă nu-mi dai salariu mai mare, plec”

„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (10.419 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.542 lei)”, arată INS.