12 oct. 2023 | 13:57

Salariu de 500.000 de lei la stat, pe an: bugetarii de lux ai României iau bani cât nici nu visează angajații la privat

ACTUALITATE
Salariu de 500.000 de lei la stat, pe an: bugetarii de lux ai României iau bani cât nici nu visează angajații la privat

Statul pare să fie deosebit de generos cu unii dintre angajații diverselor instituții publice.

Un exemplu veritabil în acest sens îl poate constitui instituția ANCOM, care-și plătește regește oamenii.

Salarii de lux, dintr-un buget pe ducă

Ca referință, în calitate de vicepreședinte al acestei instituții, poți avea șansa de a avea un salariu anual de 100.000 de euro, echivalentul a aproximativ 500.000 de lei. O astfel de leafă primește Bogdan Iana, vicepreşedinte ANCOM, inginer în comunicații.

Vezi aici Top 10 scumpiri „de speriat” de la 1 ianuarie 2024: o să plătim și aerul respirat

„Ultimul buget de venituri şi cheltuieli publicat pe site-ul ANCOM este cel din anul 2022, aprobat printr-o hotărîre a Parlamentului, din 23 decembrie 2021.

Conform acestuia, ANCOM a avut un buget de 423,1 milioane de lei, în anul 2022, cu 511,5 milioane de lei credite de angajament, 412,6 milioane de lei credite bugetare şi un excedent 10,5 milioane de lei, adică de peste 2 milioane de euro”, conform newsweek.ro.

Situația la privat e cu totul alta

În timp ce exemplele salariilor mai mult decât generoase la stat pot continua mult și bine, situația angajaților de la privat nu e nici pe departe asemănătoare.

Din contră! Aici firmele fac eforturi pentru a alcătui un buget de salarii cât de cât decent, ținând cont în primul rând de povara fiscală de pe umerii managerilor, dar și de faptul că numeroase sectoare de activitate au fost puternic afectate de crizele inflației și dobânzilor. Pe de altă parte, la privat angajații sunt plătiți în funcție de performanță, de randament, de fișa postului.

Cifrele din piață demonstrează pe deplin cât de dificilă e situația patronilor români și a firmelor lor. Din nefericire, efectele acestor probleme se vor revărsa asupra economiei și asupra angajaților în general, fiindcă firmele sunt motorul economic al unei țări, iar fără ele putem ajunge în situații financiare critice, ne putem confrunta cu o prăbușire a veniturilor statului, cu șomaj și alte astfel de aspecte de nedorit.

Conform cifrelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), asistăm la o creștere alarmantă a numărului firmelor dizolvate în toată România.

Citește și Salarii mai mari cu 33% pentru acești români. De unde vin fondurile

Concret, numărul companiilor dizolvate a crescut cu 14,14%, în primele şapte luni din 2023. S-a ajuns astfel la nu mai puțin de 22.193 de companii care au ajuns în această situație. Prin comparație, în prima jumătate a anului trecut vorbeam despre 19.443 de firme dizolvate în toată țara.