Imediat după pandemia din 2020, Europa, paradoxal, a resimțit o creștere a salariilor în 2021. Conform Eurostat, la acel moment salariul mediu anual ajustat cu normă întreagă pentru angajații din UE a fost de 33.500 de euro, România fiind la coada acestei statistici. Dacă ești curios, citește mai departe și află care sunt țările din Europa cu salarii de patru ori mai mari decât în România.
Conform unor date statistice din luna mai a acestui an, în 2023, salariul mediu în România era de 8.980 de lei pe lună sau 108.000 de lei pe an. Asta înseamnă aproximativ 1.900 de euro pe lună, conform cursurilor de schimb din această lună a anului 2023, și 1.807 la cursul zilei de 9 octombrie a.c.
Vezi și: S-a mărit salariul mediu în România. Unde se câștigă cel mai bine și cine ia cei mai puțini bani
Acestea erau cifre aproximative care s-au schimbat, între timp, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi educația, orașul, vârsta, sexul și experiența profesională.
Dar un lucru este sigur, salariul mediu din România din luna mai era semnificativ mai mic decât salariile medii din Statele Unite, conform datelor, și anume de 7.500 de euro, și din Marea Britanie, și anume 7.628 euro, dar cu toate astea, acest lucru face ca România să fie o destinație preferată pentru outsourcing, spun analiștii din piață.
Rapoartele din ultimii ani, fie că ne place, fie că nu, poziționează România la coada unui clasament al salariilor la nivel european, în comparație cu alte state europene unde sunt salarii extrem de mari.
În acest context, fără niciun fel de îndoială, putem vorbi de țările din Europa care oferă salarii de patru ori mai mari decât în România.
Statistica Eurostat din ultimii ani, pe lângă creșterea costurilor cu forța de muncă, care pe alocuri a crescut considerabil, pe fondul crizelor economice, arată în mod clar care sunt, de fapt, țările din Europa unde se oferă salarii de patru ori mai mari decât în România.
Și, în acest context, nu ar trebui să ne mire dacă aflăm că state, precum Luxemburg, Islanda, Elveția, Danemarca, Olanda sau Belgia, întră în lista cu țările din Europa care oferă salarii de patru ori mai mari decât în România.
De exemplu, în Luxemburg venitul mediu anual al unui locuitor este de 69.929 de euro, având în vedere că aici sunt cele mai mari salarii de pe tot continentul, și anume 270.578 de euro pe an.
Citește despre: Ce salariu câștigă un IT-ist în România. Orașele unde se dau salarii fabuloase
Ca să înțelegem diferențele dintre România și micuțul stat, Luxemburg, salariul mediu minim a crescut la aproximativ 3.000 de euro pe lună pentru muncitorii calificați și la 2.500 de euro salariul mediu lunar pentru muncitorii necalificați. Printre cele mai mari salarii se regăsesc în sectoarele bancar, financiar și siderurgic.
Dacă facem o comparație cu Islanda, aici lucrurile stau la fel de bine, pentru islandezi, nu pentru români. Aici venitul mediu se ridică la 68.401 de euro, la un salariu anual de 368.136 de euro.
În Islanda sectoarele dominante de ocupare a forței de muncă includ turismul, pescuitul, energia regenerabilă, agricultura și industria prelucrătoare.
Ca și în cazul altor state de pe lista cu țările din Europa care au salarii de patru ori mai mari decât în România, Islanda este, de asemenea, una dintre cele mai costisitoare țări din lume.
Dacă despre primele două se știa de ceva vreme, aceste patru state europene au avut o creștere semnificativă în ultimii doi ani, cel puțin, iar asta le face candidate clare la lista cu țările din Europa care au salarii de patru ori mai mari decât România.
Să luăm Elveția, de exemplu, și vom vedea că venitul mediu aici se ridică la 65.467 de euro, la un salariu lunar de aproximativ 5.455 de euro.
Mai trebuie menționat faptul că această mică națiune europeană fără ieșire la mare are unele dintre cele mai înalte standarde din lume în domeniul financiar, bancar și al construcțiilor.
Aici companii internaționale, precum Nestlé, Zurich Insurance Group, Siemens și Carlsberg, toate au sediul, iar Elveția este o opțiune excelentă dacă ești o persoană cu avere netă ridicată care dorește să își reducă impozitele, trăind în același timp într-o frumoasă țară europeană.
În cazul celorlalte trei țări europene menționate, iată care sunt veniturile medii pe cap de locuitor:
Dar, atenție! Deși salariile sunt mari, precum și veniturile, mare parte din aceste țări menționate au, de asemenea, unele dintre cele mai mari taxe din lume.
Vezi și: Care este cea mai bogată țară din Europa. Aici câștigi un salariu mediu de 5.000 de euro pe lună
În Danemarca, guvernul va lua un procent uriaș de 56% din venitul angajatului sub formă de impozite. În mod clar, impozitele contează, și este posibil ca țările cu cele mai mari salarii să nu ofere cea mai bună opțiune pentru a trăi.
Îndiferent despre ce țară europeană am vorbi, este clar că nu putem compara salariile de aici cu cele existente, chiar și acum, în România.
Faptul că există costuri mari, la care se adaugă aproximativ 50% impozite și taxe la salariul unui angajat român, face ca din acest punct de vedere România să nu fie o țară chiar atât de atrăgătoare, precum țările din Europa unde sunt salarii de patru ori mai mari decât România.
Din păcate, și în 2023 statul român este la coada unui clasament, loc pe care nu și-l dorește nimeni, dar este o realitate.