Tragedia de la Pompeii: Câți oameni au trăit să spună povestea mai departe, de fapt
Deoarece filmul Pompeii se concentrează mai mult pe personaje individuale decât pe comunitate, filmul poate lăsa spectatorii să se întrebe despre numărul deceselor evenimentului real.
Un eveniment tragic
După ce au vizionat Pompeii, spectatorii s-ar putea să se întrebe câți oameni au murit în tragedia din viața reală pe care se bazează filmul. Filmul romantic de acțiune spune povestea unui gladiator celtic pe nume Milo care se îndrăgostește de o femeie pe nume Cassia și scapă de sclavie. Povestea lui Pompei se dezvăluie în zilele premergătoare erupției Muntelui Vezuviu. Până la sfârșitul filmului, toate personajele principale au pierit.
Deși oamenii de știință au lăudat filmul pentru descrierea relativ realistă a erupției vulcanice și a orașului, povestea adevărată a lui Pompei a avut consecințe cu mult diferite. Muntele Vezuvius a afectat o zonă mai largă decât ceea ce este afișat pe ecran, iar numărul morților arăta destul de diferit. Numeroase persoane au murit din cauza erupției, care a inclus mai multe valuri. Cu toate acestea, unii au scăpat de impact și au continuat să locuiască în altă parte.
Se estimează că 2 mii de oameni au murit în adevărata erupție din Pompei
Pompeii nu dezvăluie în mod specific câți oameni au murit în tragedie, luând în schimb o abordare narativă. În viața reală, aproximativ 2.000 de oameni au murit în Pompei din cauza erupției Vezuviului.
Citește și Descoperirea fascintantă de la Pompeii: ce au găsit arheologii sub ruine
Din păcate, numărul morților a inclus mult mai mulți oameni decât cei aflați în Pompei. Numărul este mult mai mare când se numără decesele oamenilor din Pompeii, Herculaneum, Stabiae, Torre Annunziata și alte sate din regiune. În total, Istoria estimează că numărul ar putea ajunge până la 16.000 de victime.
A supraviețuit cineva?
Filmul Pompei se deschide cu un citat dintr-o scrisoare de la sfârșitul anului 107 d.Hr. – nu 79 d.Hr., anul erupției – scrisă de Pliniu cel Tânăr, un avocat și autor roman, către un istoric pe nume Tacitus. Combinând cuvintele sale și imaginile „Cele două Fecioare” din Pompei, deschiderea ajută la încadrarea evenimentelor filmului. Citatul spune:
„În întuneric, se auzea plânsul femeilor, plânsul bebelușilor și țipetele bărbaților. Unii s-au rugat pentru ajutor. Alții și-au dorit moartea. Dar, totuși, mai mulți și-au imaginat că nu mai sunt zei și că Universul a fost cufundat în întunericul etern.”
Citește și Pompeii încă are multe de oferit: descoperire fascinantă a arheologilor
Martor direct
Având în vedere că Pliniu cel Tânăr a fost martor direct la erupția Muntelui Vezuvius și a supraviețuit pentru a scrie despre eveniment în scrisori, telespectatorii pot presupune că oamenii au supraviețuit evenimentelor de la Pompei. Cu toate acestea, filmul nu prezintă de fapt niciun supraviețuitor. În schimb, Milo și Cassia ajung să moară din cauza mingiilor de foc și a fluxului piroclastic, chiar dacă încearcă să părăsească orașul.
Citește și Viitorul se întâlnește cu trecutul: roboții care păzesc orașul Pompeii
În ciuda portretizării evenimentelor din filmul Pompei, vulcanologul Claudio Scarpati și colegii săi au descoperit că 73% până la 92% dintre cetățeni au scăpat cu succes din oraș în timpul semnelor inițiale ale erupției Muntelui Vezuviu.
Nu se știe exact câți din acest procent au supraviețuit pe termen lung, deoarece oamenii din afara zidurilor Pompeii, în special cei din orașul Herculaneum din apropiere, au murit din cauza celui de-al doilea val de flux piroclastic. Este dezbătut intens de cercetători câți oameni au scăpat de tragicele consecințe ale erupției.