Zece soluții să-ți micșorezi facturile la energie în România: așa plătești mai puțin la curent, gaz
Nu mai e un secret pentru nimeni că tarifele la gaze natural și energie electrică au crescut. În acest context, fiecare dintre noi trebuie să ia măsuri pentru a reduce consumul și, implicit, a plăti mai puțin la curent și gaz.
În primul rând, ai putea să îți izolezi plafonul și să neutralizezi punțile termice. Ca referință, între 25% și 50% din pierderile de căldură ale locuinței au loc prin podul sau tavanul acesteia. Aerul cald se ridică întotdeauna, astfel încât este recomandat să așternem în pod câțiva baloți de vată minerală sau, dacă izolarea este posibilă doar pe interior, să lipim polistiren pe tavan. Mai exact, este vorba de izolarea punților termice, adică acele materiale de construcții care permit transferul mai lent sau mai rapid al căldurii spre exterior, indiferent unde se află ele amplasate
De asemenea, instalarea corpurilor luminoase pe bază de leduri, intercalarea de senzori de mișcare pentru spații vizitate rar și a celor crepusculari pentru lumina din exterior ar putea fi o idee bună. Becurile clasice de tip incandescent sunt mari consumatoare de energie electrică, consumul lor fiind de chiar 10-20 de ori mai mare în comparație cu un bec tip LED sau cu o plafonieră LED modernă. E vorba investiție de câteva sute de lei, care însă va fi amortizată rapid.
Mai mult, îți poți instala o centrală termică cu un randament ridicat și o clasă energetică superioară. Chiar dacă vorbim despre centrala termică individuală pe gaz sau cea pe combustibil solid, chiar dacă o vom folosi în circuitul unei instalații termice noi sau doar vom schimba vechiul echipament destinat încălzirii centrale, criteriile de cumpărare trebuie să fie randamentul arderii și clasa energetică.
Cum să ai facturi mai mici la curent și gaz
În plus, un termostat pentru centrala termică și a robineților termostatați pentru calorifere ar putea să îți reducă facturile chiar și cu 30%. Funcționarea echipamentelor și a corpurilor destinate încălzirii poate fi gestionată automat, fie la nivel de termostat ambiental de comandă, fie la nivel de robinet de admisie agent termic în calorifer, utilizând gradațiile corespunzătoare intervalelor de temperaturi.
De asemenea, termostatele programabile, indiferent că sunt conectate cu fir la centrală sau sunt de tip wireless, ne dau posibilitatea să alegem intervale de temperaturi, diferite între zi și noapte, respectiv între perioadele unei zile. O temperatură mai scăzută în decursul orelor când nu suntem în locuință poate aduce economii substanțiale la factura pentru încălzirea locuinței.
Altă soluție pentru a-ți reduce facturile ar fi înlocuirea electrocasnicelor mari sau a pompelor de recirculare cu echipamente similare, dar cu o clasă energetică superioară. Diferențele de preț între echipamente similare, dar clasificate diferit energetic, se amortizează foarte rapid în facturile de energie din lunile următoare.
Un lucru bun este, desigur, liberalizarea pieței energetice pentru consumatorii casnici, care ne permite compararea ofertelor, în special prin intermediul comparatoarelor oficiale ANRE. Așa că putem alege un plan tarifar adaptat consumului personalizat de energie.
Trebuie să fii atent, evident, la alegerea furnizorilor, în funcție de atractivitatea imediată a ofertei comerciale. Recent, s-a introdus posibilitatea semnării contractelor pe durată fixă, cu tarife negociate de ambele părți, caz în care perioada contractuală este fermă.
De asemenea, trebuie să fii cu ochii pe ajutoarele financiare, prevăzute în deja celebrele legi ale consumatorului vulnerabil, respectiv în cadrul măsurilor de plafonare și compensare automată, care sunt deja în vigoare și îți vor reduce facturile.
În final, de ce să nu ajutăm și planeta, și să avem și facturi mai mici? O soluție ideală în acest sens e instalarea și utilizarea echipamentelor “verzi” de aport energetic de tip panouri solare sau pompe de căldură.